Mergus Weeknieuws 2022 – 31 – 12 : tijdschriften en rapporten in aanbieding – onze oprechte deelneming – steenuilen – vervanger gezocht – waarnemingen.be – stootvogels – watervogels – bijdrage 2023 – Mergus Winterfeest

Frank De Scheemaeker

 

Mergus Weeknieuws 2022 – 31 – 12 : tijdschriften en rapporten in aanbieding – onze oprechte deelneming – steenuilen – vervanger gezocht – waarnemingen.be – stootvogels – watervogels – bijdrage 2023 – Mergus Winterfeest

 

Hoys allen

Vooreerst nogmaals onze beste wensen voor 2023!

 

TIJDSCHRIFTEN – RAPPORTEN – DE ALLERLAATSTE MERGUS SWEATERS IN AANBIEDING

Waar: bij ons op het werk – Lieven Bauwensstraat 11 – Sint-Andries (ingang aan rechterzijdeur)

Wanneer: van maandag 02 tem woensdag 04 januari van 08u tot 12u en 13u30 tot 17u30

Wat en waarom: we hebben een inventaris opgemaakt van al onze tijdschriften en rapporten en opgemerkt dat we net iets te veel dubbele exemplaren hebben en zouden die jullie graag aanbieden voor:

  • De 10 jaargangen Veldornithologische jaarboeken aan 5€ de jaargang
  • De 26 jaargangen Mergus Tijdschrift aan 1€ het nummer
  • De 24 nummers van Mergus Nieuwsbrief aan 1€ het nummer
  • De 18 jaar Broedvogelrapporten aan 5€ het rapport
  • De 16 jaar Monitoringrapporten aan 5€ het rapport
  • De 5 jaar Watervogelrapporten aan 5€ het rapport

De opbrengst gaat integraal naar het Natuurpunt Mergus Polder Koolkerke-Dudzele reservatenproject

Ook bieden wij jullie op hetzelfde moment de kans de allerlaatste Mergus Sweaters aan te kopen en dat voor slechts 10 euro het stuk – zijnde dame en heer – met of zonder kap – en S, M, L of XL. Dat kan ook straks op ons Mergus Winterfeest  

Zie straks op facebook voor enkele sfeerfoto’s van ons Mergus winkeltje!

 

ONZE OPRECHTE DEELNEMING

Jean Pierre Verduystert meldt het onverwacht overlijden van zijn echtgenote José De Valck. Wij kennen José ook heel goed. Vaak was ze en steeds goedlachs aanwezig aan Jean Pierre zijn zijde op onze Zomer en Winterfeesten en bus trips. Onze oprechte deelneming. Willen jullie een laatste steun betuigen  – dat kan woensdag a.s. om 11u in het crematorium van de Blauwe Toren .

Eveneens aan bestuurslid Stefaan A en Mieke bij het overlijden van resp. hun schoonpapa/papa verleden week

 

VERVANGER GEZOCHT

Zoals jullie wellicht weten moet onze Wim Jans onder het mes en zoekt hij een vervanger om de blauwborsten fietsexcursie te leiden op zondagmorgen 02 april 2023. Ben je kandidaat stuur onmiddellijk een mailtje naar Wim op wjans566@gmail.com of bel hem even op: 0498 29 61 26. Hij zal héél content zijn!

 

STOOTVOGELS

Van vrijdag 27 01 t.e.m. zondag 12.02 februari 2023 vindt onze 21 ste stootvogeltelling plaats. Gezien er de laatste jaren nogal wat nieuwe tellers nieuwe gebieden telden zijn we volop nieuwe tel gebieds kaarten aan het maken. Midden januari komt een extra nieuwsbrief met de nieuwe kaarten en een oproep om de ontbrekende gebieden geteld te krijgen. Jullie kunnen nu al even zien op mergus.be bij projecten welke gebieden nog vrij zijn (niet geclaimd)

 

WATERVOGELS

Nieuws van Koen Devos

Onlangs is een nieuw (digitaal) nummer van Vogelnieuws verschenen met daarin ook het verslag van de watervogeltellingen in Vlaanderen tijdens de winter 2020/21. Voor diegenen die nog niet geabonneerd zijn op deze nieuwsbrief voegen we in bijlage de pdf van het artikel in kwestie (

De volledige nieuwsbrief kun je hier downloaden.  Heb hem ook in bijlage bijgevoegd.

Wie de nieuwsbrieven van het INBO graag automatisch toegestuurd krijgt, kan zich inschrijven op https://www.vlaanderen.be/inbo/nieuwsbrief/

Zij die ook geïnteresseerd zijn in het internationale kader van de watervogeltellingen, vinden hier de laatste nieuwsbrief van Wetlands International. Je kunt je inschrijven voor deze nieuwsbrief via deze link.  

Koen

 

WAARNEMINGEN.BE                  BIJSCHOLING

Wat vond ik nog in mijn mailbox deze week:

Beste Vogelwerkgroep Mergus,

In 2022 deed jij waarnemingen via Waarnemingen.be en zijn mobiele applicaties. Bedankt daarvoor! Samen verzamelden we voor het tweede jaar op rij meer dan 8,5 miljoen waarnemingen dit jaar. Die schat van meer dan 60 miljoen waarnemingen en 17 miljoen foto’s blijven we inzetten voor de natuur. Wil je graag nog vlotter waarnemingen invoeren in het veld? Of benieuwd welke coole kaarten je zelf kan maken van je waarnemingen?

We bieden je verschillende interessante webinars aan: zie website natuurpunt.

                                                                                         

 

VARIA

In bijlage nog heel wat interessante informatie over de steenuilenwerkgroep

Vergeet niet regelmatig alle waarnemingen op waarnemingen.be te posten

Geniet van de blikvangers op onze facebook en website

Geniet van de Zwinwaarnemingen in bijlage.

Bedankt voor alle tellingen die jullie wekelijks uitvoeren

Vergeet niet vrijdagavond 27 januari in je agenda te plaatsen voor ons uniek Winterfeest in de Valkaert te Oostkamp – gastspreker John Van Gompel

Reminder – bijdrage 2023 –

 

Vrijwillige bijdrage 2023

Langs deze weg willen we jullie vriendelijk vragen om jullie steunbijdrage van €12 te storten op ons rekeningnummer BE 15 8917 5408 0030 van Mergus, p.a. Pastoriestraat 174, 8200 Brugge met vermelding “Steunbijdrage 2023”. Nieuwe sympathisanten worden gevraagd om ook hun e-mailadres door te geven.

Wat krijgen jullie daarvoor aangeboden:

–          gratis deelnemen aan de woensdagavonduitstappen in de zomer;
–          voorinschrijvingsrecht op de reizen en weekends: om te verhinderen dat steeds dezelfde mensen meegaan – mogen jullie zich nu al op een soort  kandidatenlijst laten zetten, door een eenvoudig mailtje naar fds4022@gmail.com te sturen.
–          rapporten met de resultaten van onze tellingen;
–          korting op de deelname aan het Mergus Zomerfeest;
–          en vooral veel uitleg en een leuke sfeer tijdens de activiteiten, want de Mergus is een echte vriendenbende waar iedereen zich steeds thuis voelt.

Mvg

Frank en zijn bestuur!