Blikvangers van 20/02 tot en met 26/02/2023

Machteld Kaesemans

Het weer de voorbije week was er opnieuw eentje van vele tinten grijs, met hier en daar toch al een vleugje zonlicht.
Kwestie van te voelen dat de lente stilaan op komst is. Alhoewel op het einde van de week werd het zonnig maar merkelijk kouder met lichte nachtvorst.
Toch hebben heel wat vogels toch al een lentegevoel.
Zo waren roodborstjes, mezen, zanglijster, spreeuw, groenling, kortom een deel van onze standvogels al druk aan het zingen.
Het is ook het moment om de al heel actieve spechten te spotten.
Nu de bomen nog kaal zijn, horen we goed hun geroffel maar kunnen we ze ook gemakkelijk zien.
Naast de vertrouwde grote bonte specht en groene specht werden deze week ook de zwarte specht, de kleine bonte en middelste specht hier en daar waargenomen. Deze laatste wordt in onze regio meer en meer gezien, vooral door de veroudering van onze bossen.
Onder de overwinterende arctische soorten zijn de kleine zwanen  en de kleine rietganzen al grotendeels vertrokken.
Zo leren we dat van de 14 gezenderde kleine rietganzen die in onze regio aanwezig waren deze winter en al vertrokken zijn , de meeste vooral bij zuidenwind zonder te rusten in één trek de 600 km naar Jutland (Denemarken) afgelegd hadden.
De kolganzen blijven altijd wat langer maar verzamelen zich ook al in grotere groepen om eveneens het luchtruim te kiezen richting hun broedgebieden. Met de komende dagen de wind in het noorden, zal hun vertrek misschien iets uitgesteld worden.
 Leuk was dat er nog altijd enkele zeer zeldzame dwergganzen (zelfs tot 3 ex.) in de Uitkerkse polder  werden gezien en ook enkele rotganzen.
Heel wat grote zilverreigers zijn nog altijd in de polders aanwezig.
Van het mooie aantal aanwezige koereigers deze winter, waren na de koude prik in december  deze grotendeels verdwenen, maar toch waren er deze week nog een 14 tal te spotten.
In de Zwinuitbreiding werden de voorbije week mooie aantallen steltlopers gezien met een maximum van 148 zilverplevieren, 325 bonte strandlopers en 226 kluten.

Kluut

© Filip De Ruwe

Het horen van de grutto luidt echt de lente in.
Kleine groepjes van 5 tot zelfs 30 ex. werden deze week toch al gespot in de regio..
Vanuit hun overwinteringsgebieden in Afrika (Senegal, Guinée-Bissau,….), maar ook in een deel van Spanje en Portugal, keren ze de komende weken terug naar hun broedgebieden in onze regio en vooral in Nederland. Zal de komende koude periode en de ongunstige windrichting dit wat vertragen? Gezenderde grutto’s zijn op hun weg te volgen op www.kening.frl.
Speciale waarnemingen waren de 3 grauwe gorzen, die al enkele weken te zien zijn  in Stalhille weiden, een hop in Klemskerke, enkele graszangers in UP en Het Zwin, een zestal paarse strandlopers in Blankenberge, enkele waterpiepers. een rouwkwikstaart en een vroege gekraagde roodstaart.
De komende dagen wordt het wat kouder met nachtvorst. Misschien zorgt dit nog voor wat speciaals. Uitkijken is de boodschap.

Tekst: Geert De Clercq

Bovenste foto: Koereiger Marnix Vyncke

Kluut: Filip De Ruwe

Vooraan: Koereiger Herman Blockx

Machteld Kaesemans 27/02/2023