Blikvangers van 20/03 tot en met 26/03/2023

Machteld Kaesemans

Deze week was allesbehalve aantrekkelijk om erop uit te trekken om vogels te spotten.
Weinig zonnige perioden, veel storingen met regenbuien en felle wind waren het recept de voorbije dagen.
Toch zijn er diehards die absoluut tijdens deze trekperiode niks willen missen en dit met succes.
Maandag werd nog een alpengierzwaluw gezien en dinsdag op de trektelpost de Fonteintjes een gezenderde zeearend, een smelleken en de eerste huiszwaluw.
Voorbije zondag vlogen langs de kust van Wenduine middelste zaagbekken en grote sternen voorbij.
De koereiger was de hele winter in mooie aantallen aanwezig, na de koude prik in december sterk verminderd en toch werden er maandag weer 39 vogels gespot in de Uitkerkse polder.
Misschien het moment om de cetti’s zanger even in de kijker te stellen. Deze Zuiderse soort heeft de voorbije tientallen jaren een steile opmars naar het noorden gekend en dit vooral omdat onze winters niet meer zo streng zijn.
Deze kleine bruine vogel leidt eerder een verborgen levenswijze maar laat zich goed herkennen aan zijn krachtige explosieve zang. De laatste jaren stellen we vast dat er een enorme toename is van de Vlaamse populatie en met het komende broedseizoen laat hij zich goed horen .
Dit verklaart het groot aantal waarnemingen in heel de regio deze week.
Een andere gespotte zuiderse soort de iets zeldzamere graszanger (vroegere naam was waaierstaartrietzanger) weet zich als broedvogel op wat plaatsen te handhaven.
Leuk was ook dat de wouwen zich in allerlei kleuren lieten zien, zowel rood, zwart als grijs waren deze week van de partij.
Het is ook de periode om broedterritoria van steenuil te tellen. Zo werden er op veel plaatsen tijdens avondtellingen roepende steenuilen gehoord.
Het grote nieuws is uiteraard dat het broedkoppel slechtvalk in de Onze lieve Vrouw kerk zijn eerste ei heeft gelegd. Nu hopen op een succesvol broedjaar. Alles is trouwens te volgen op de webcam op de Mergus website.
Weer enkele nieuwe vogels maakten hun opwachting. Zo werden de boerenzwaluw, fitis, de nachtegaal en rietzanger de voorbije dagen gezien of gehoord.
Nu uitkijken naar beter weer, alhoewel de voorspellingen voor de komende week niet zo goed zijn.

Huiszwaluw

© Tine Devroye

Bovenste foto: Cetti’s zanger: © Patrick Keirsebilck

Huiszwaluw: © Tine Devroye

Tekst : © Geert De Clercq 

Machteld Kaesemans 28/03/2023