Blikvangers van 08/05 tot en met 14/05/2023

Machteld Kaesemans

 

Mergus Blikvangers 08 t.e.m 14 mei 2023.

Opnieuw heel wat vogelaars op pad in onze regio deze week. Maar het blijft opvallend fris en regenachtig voor de tijd van het jaar. Geen top trekteldag deze week.

De uiterste zeldzame (zo goed als zekere Westelijke) baardgrasmus verbleef nog de ganse week aan de voet van de Oostdam te Heist. Ook 2 raven laten zich geregeld zien en fotografen in en rond Vloethemveld waar op 08/05 ook 3 kraanvogels pleisterden (kunnen deze mythische soorten daar ooit tot broeden komen?).

Nachtzwaluw

© Filip De Ruwe

Verder heel bijzonder:

1 nachtzwaluw pleisterend op de ICO auto parkings Achterhaven Zeebrugge op 08/05

1 man middelste zaagbek op de Schakelput te Wingene op 11 en 12/05

Middelste Zaagbek

© Danny Claeysier

Verschillende bijeneters zowel pleisterend als overvliegend op 11 en 13/05 te Knokke, Dudzele, Zedelgem en Ichtegem 

1 over de Brugse regio vliegende kwartelkoning op 14/05

Ook heel wat semi zeldzame soorten lieten zich deze week nog regelmatig opmerken. Bij de roofvogels waren dat rode en zwarte wouw en visarend. Bij de uilen nog steeds her en der velduilen gemeld (broedvogels?). Opvallend veel snorren overal en ook de graszangers houden minstens stand. Ook bokje blijft verrassend in mei!

Over zee leuk deze week regelmatig dwergstern en grote stern, maar ook zwarte en noordse stern. Ook jan van gent!

Tot slot altijd het vermelden waard 2 zwarte ibis over Varsenare op 13/05 net als een zingende orpheusspotvogel in de Zwinbosjes. Ben benieuwd of er roodmussen gaan toekomen volgende week?

En tot slot nog twee topwaarnemingen vermelden die ons nu nog maar ter ore kwamen : 1 waterspreeuw aan de keersluis te Beernem op 07/05 en 1 glanskop (met bewijsfoto) Doeveren Oostkamp (zie onze facebook) op wellicht 04/05.

Tekst Frank De Scheemaeker 

Bovenste foto Bijeneter: © Marc Nollet

Machteld Kaesemans 16/05/2023