Sfeerverslag woensdagactiviteit 21/06 Drongengoedbos

Steven D’Haese

Met opnieuw een mooie opkomst van 26 natuurliefhebbers bezochten we afgelopen woensdag het Drongengoedbos onder leiding van ervaren natuurgids en kenner van het gebied Guido Rappé. Onder ideale weersomstandigheden was het genieten van de natuurpracht en vooral rust en stilte die dit gebied te bieden heeft.  Het 750 ha Drongengoedbos is zowaar het grootste bos in de provincie Oost-Vlaanderen en gelegen op grondgebied Ursel, Maldegem en Knesselare.

Al vlug kwamen we oog in oog te staan met een reetje, later zullen we er nog meer waarnemen alsook een aantal damherten. Het damhert wordt in natuurkringen beschouwd als een exoot aangezien een ooit ontsnapte soort die zich spontaan massaal heeft voortgeplant in dit ideale biotoop. Bijgevolg bevindt zich vandaag een enorme populatie damherten in het gebied. Dit heeft uiteraard een keerzijde aan de medaille, veel jonge bomen en zaaiingen worden aangevreten en dat houdt bosverjonging tegen enz.  Een moeilijk vraagstuk dus waarvoor een mix aan maatregelen in voege zijn.

Wij kwamen uiteraard voor de vogels en die waren er ook. In de verte werd een bonte vliegenvanger gehoord. De typische roep gevolgd door opvliegende houtsnip trok onze aandacht. De houtsnip is een vaste broedgast in het gebied. Dé trekpleister waar we allen voor kwamen en bleven tot na zonsondergang is de nachtzwaluw Deze mysterieuze schemeractieve vogel broedt vooral op heidevelden en open dennenbossen, biotopen meer dan  genoeg aanwezig in het Drongengoed en daarbij voor ons het dichtstbijzijnde broedgebied in de regio voor deze soort.  Wat eerst een gratis gehoortest was werd al vlug een waar spektakel met zeer dichtbij het typisch mechanisch trillend geluid. Met zijn zachte maar scherpe roep kwamen enkele exemplaren zowaar vlak boven ons gevlogen,  ik denk voor velen -althans voor mij-  een waar kippenvelmoment … Op de terugweg naar onze auto’s werden nog roepende steen- en bosuil genoteerd.

Weerom een schitterende natuuravond beleefd met een hartelijk dankwoordje aan onze gids Guido om samen dit unieke biotoop te mogen ontdekken. Hoe mooi de zomer zo te mogen inzetten!

Redactie & tekst : Steven D’haese

Foto’s : Marc Nollet & Patrick Keirsebilck