Blikvangers van 24/07 tot en met 30/07/2023.

Machteld Kaesemans

Zwarte Ooievaar /© Stefaan Depover

Het blijft nog steeds erg kalm in Mergus vogelland. We halen nog steeds geen 100 soorten per dag, maar daar zal wellicht vlug verandering in komen.

De blikvangers van de week waren ongetwijfeld de 2 juveniele zwarte ooievaars die sinds donderdag 27/07 op de Caluwenbroekvijvers (een nieuw natuurontwikkelingsproject van de VLM) te Wingene vertoeven en een prachtig gefotografeerde zeearend boven Kwetshage te Varsenare.

Zeearend

© Marnix Vyncke

Verdere opvallende waarnemingen 1 roerdomp in de Schorreweiden te Klemskerke op 24/07, opnieuw 2 reuzensterns over Knokke, ditmaal op 29/07 en 1 velduil in het Zwin op 30/07. De forse zuidwestenwind bracht op 30/07 1 middelste zaagbek en 1 jan van gent voor de kust van Wenduine.

De ‘witte’ reigers van de regio Lissewege, Dudzele en Damme gaan nu in Kasteel Ten Berghe slapen. Zo telde Frank er op 29/07 minstens 7 kleine zilverreigers en 18 koereigers.

Tot slot altijd leuk om te weten – een reeks geldige territoria uit het broedvogel monitoring project Kwetshage Varsenare – voorlopig cijfers Dominique Verbelen: 4 krakeend, 5 slobeend, 1 geoorde fuut, 12 steltkluut, 9 kluut, 3 kleine plevier, 9 cetti’s zanger, 76 rietzanger en 52 kleine karekiet.

Tekst: Frank De Scheemaeker

Foto’s: Zwarte Ooievaar / Stefaan Depover

               Zeearend / Marnix Vyncke

Machteld Kaesemans 31/07/2023