Blikvangers van 31 juli tot en met 06 augustus 2023

Machteld Kaesemans

Noordse Stern

© Marc De Ceuninck

Opnieuw heel wisselvallig een fris weer voor de tijd van het jaar. Op woensdag 02/08 zelfs bijna een ganse dag overvloedige regen.

De absolute blikvangers deze week waren een slangenarend boven Uitkerke op 04/08 en een eerste echte zeetrekteldag (met dank aan de NW wind)  op 06/08 met o.a. 6 soorten sternen waarbij lach- en noordse stern, kleine en grote jager, noordse en grauwe pijlstormvogel en vele andere zeevogels . Alle details op www.mergus.be .Ook op de iets minder winderige 03/08 315 rosse grutto langs Wenduine , alsook enkele zwarte stern en visdief!

Rosse Grutto

Filip De Ruwe

 

De zwarte ooievaars verbleven t.e.m. dinsdag te Wingene, waar op de unieke Caluwenbroekvijvers ook tot 10 kleine zilverreigers (echt uniek zo ver in het binnenland), tafel- en kuifeend en in de directe omgeving kruisbek en de 5 soorten spechten waargenomen werden. Ook een koppel havik broedde er met succes, bewijs een prachtig gefotografeerde jonge vogel op 01/08. Op 05 en 06/08 ook een temmincks strandloper aldaar.

Aan Kwetshage te Varsenare nog steeds ons trio zwarte ibis, geoorde fuut en steltkluut.

Reigers nemen exponentieel toe en op de slaapplaats van Kasteel ten Berghe te Koolkerke slapen nu al minstens 52 koereigers en 18 kleine zilverreigers (01.08). De vogels die in het Zwin verblijven hebben ook hun slaapplaats verlegd van de Nieuwe Vrede naar de Zwinbosjes en worden normaal deze week geteld. Verder vermelden: 2 kwak in de Burkelpolder te Knokke op 03/08 net als 25 koereiger Lage Moere Meetkerke en reeds 62 lepelaar in het Zwin op 01/08.

Tekst: Frank De Scheemaeker

Foto’s: Slangenarend: Kris De Rouck / Noordse Stern: Marc De Ceuninck/ Rosse Grutto: Filip, De Ruwe

Machteld Kaesemans 8/08/2023