Blikvangers van 04/09 tot en met 10/09/2023.

Machteld Kaesemans

Hop

Het meest bezochte excursiegebied is en blijft het Zwin voor het ogenblik. Vooral de 2-3 visarenden trekken veel vogelaars/fotografen aan. Op 08/09 ook 2 velduilen en 1 reuzenstern aldaar! Op 07/09 was er een ringvangst van een struikrietzanger en zong er nog steeds een kwartel! De aantallen steltlopers blijven er wel eerder laag! Heel goed natuurlijk 3 strandplevier op 09/09.

De topwaarnemingen van de week waren een Izabeltapuit te Heist op 04/09 (Filip De Ruwe) en een dwergarend over Sint-Michiels (Frederik Willemyns). Ook altijd leuk een hop, eveneens te Heist op 09/09.

Izabeltapuit

Geen slaapplaatstelling van koereiger deze week – maar de tientallen waarnemingen laten uitschijnen dat alle vogels nog in de regio aanwezig zijn, maar het recordaantal van ca 670 koereigers in de Blankaart te Woumen, daar kunnen we voorlopig slechts van dromen.

Verder nog te vermelden: draaihalzen pleisteren op verschillende plaatsen aan de kust, kwakken werden nog steeds gemeld in Torhout en Knokke, juveniele wespendieven vinden overal voldoende voedsel. Telkens 1 grauwe kiek over Heist en Beernem en 1 duinpieper over Heist, allen 08/09. Op het strand van Zeebrugge, zowel op 09 als 10/09 1 juveniele kleine jager TP.

Voor september opvallend veel goed gedocumenteerde waarnemingen van spechten en uilen

Alle details op waarnemingen.be – via mergus.be.

Tekst: Frank De Scheemaeker

Foto’s : Dwergarend  © Marc Nollet/ Hop © Karel Van Rompay /  Izabeltapuit © Filip De Ruwe.

Machteld Kaesemans 12/09/2023