Mergus Nieuwsbrief Oktober 2023: wat een vogelsfeer – watervogel (en ganzen) telling  – vogelatlas vergadering – arkavond – oprichting steenuilenwerkgroep – Batumi

Frank De Scheemaeker

 

Mergus Nieuwsbrief Oktober 2023: wat een vogelsfeer – watervogel (en ganzen) telling  – vogelatlas vergadering – arkavond – oprichting steenuilenwerkgroep – Batumi

 

Hoys allen

Oktober is altijd een beetje bijzondere maand – maar deze is het voor het ogenblik wel heel leuk met een mix van aankomende wintergasten/volop doortrek van lijsters/nooit geziene aantallen lepelaars en reigers, 2 Ross’ ganzen (regio Klemskerke sinds gisteren) waarvan ik volgende commentaar via RBAB  kon inkijken:

Heb vanmorgen even contact opgenomen met Jennifer McKay van de ringcentrale in de Verenigde Staten en die mailde me volgend nieuws.

 

De geringde vogel heeft z’n ring gekregen in Canada. Op die foto’s uit Noorwegen zijn maar een beperkt aantal nummers leesbaar, maar dat is genoeg om hier zeker van te zijn. Er zijn drie combinaties van ringen met deze getallen (…7-235…) mogelijk, en deze zijn allen gebruikt bij ganzen geringd in de directe omgeving van Nunavut, Canada

En tot slot de speciallekes als Izabeltapuit, Raddes boszanger, grauwe fitis, struikrietzanger,dwerggors en Siberische sprinkhaanzanger,etc  

 

WATERVOGELTELLING    14 en 15 OKTOBER 2023

Dit weekend de eerste watervogel (en ganzen) telling! Alle gebiedstellers kregen net een oproep mailtje van de respectievelijke coördinatoren. Onze nieuwe natuurgebieden liggen er prachtig bij – nu nog een beetje extra water……..

Jullie kunnen ook mee op zondag 15 oktober op de gemeenschappelijke telling naar de Achterhaven en ruime omgeving. Afspraak zoals steeds 08u45 aan de randparking Haven Brugge (t.o.v. nieuw Politiehuis – Louis Coiseaukaai) -terug ca 12u. Carpooling – ook beginnende vogelaars welkom. Waterdicht schoeisel – verrekijker – notaboek – telescoop aanbevolen.

En nieuw er is ook een gemeenschappelijke morgentelling in en rond de Kwetshaeghe, eveneens zondag 15/10 afspraak 09u15 aan Nieuwege brug (Varsenare) Leiding Karina Samyn)

 

VOGELATLAS 2020 -2023           DE EINDFASE

Met enige trots mogen we stellen dat we alle hokken in onze regio geteld kregen – allen zeer goed tot uitmuntend. Iedereen bedankt!

Maar er moet per hok nog een eindschatting gemaakt worden! Michel Louette en Philippe Deprez klaarden reeds de klus en ook Frank deed deze week met succes een poging voor hok ES 18D.

Voor alle tellers die daarrond nog vragen hebben en of een gezamenlijke poging willen maken of een voorbeeld zien –  kunnen ze afzakken naar het vroegere Vormingsplus – nu Avansa geheten – voor een uitleg sessie – Sint Pieterskerklaan 5 te Sint/Pieters en dat op woensdag 18 oktober om 19u30.

EERSTE ARKAVOND  UITZONDERLIJK DERDE DONDERDAG VAN DE MAAND:  20 OKTOBER

David Billy Herman     The Chase is better than de Cat(ch)

Billy – op zoek naar alle katten ter wereld – brengt een overzicht van zijn zoektocht over de ganse wereld naar deze unieke roofdieren! Onze Starling CEO zal iedereen naar adem doen happen!

Zoals steeds in zaak onze Ark – Sint-Michielslaan 30 – Sint-Michiels – aanvang 20uur

OPRICHTING STEENUILENWERGROEP – ALLE GEINTERESSEERDEN WELKOM

Start – Oprichtingsbijeenkomst Mergus Steenuilenwerkgroep Noord-West-Vlaanderen olv Friedel Nollet

 

Voor wie zich actief inzet voor de bescherming (landschap, nestkasten) en/of studie van de steenuilenpopulatie in Noord-West-Vlaanderen.

En voor al wie interesse heeft!

Programma:

 • Verwelkoming (Frank De Scheemaeker en Friedel Nollet)
 • Welke initiatieven zijn er in de ruime Brugse regio#? (aanwezigen)
 • Interactie tussen steenuil en bosuil, project in de Denderstreek (Dries Van Nieuwenhuyse)
 • Resultaten en anekdotes van de steenuilenwerking Mandelstreek (Ludo Momerency)
 • Pauze
 • Boekvoorstelling ‘The Little Owl’, 2th Edition (Dries Van Nieuwenhuyse)
 • Overleg betreffende werking en samenwerking (Friedel Nollet)

Plaats: Wijkcentrum Xaverianen (polyvalente zaal-B), Xaverianenstraat 13/003, 8200 Sint Michiels Brugge.

Datum : Vrijdagavond 15 december 2023, start om 19h00

# Knokke, Blankenberge, Damme, Brugge, Jabbeke, Zedelgem, Oostkamp, Beernem, Torhout en Wingene.

 

MEDEDELING JOHAN JANSSENS- EUROPALIA/BATUMI

Dag Frank,

Dit najaar wijdt Europalia het kunstenfestival aan Georgië. In Brugge gaat een onderdeel door dat focust op de vogeltrek in Batumi. Met BRC hebben we meegewerkt hieraan, het wordt een leuke (gratis) expo met podcast in het concertgebouw, die begint op 21 oktober tot 14 januari. Nav meerdere Mergus-reizen erheen, lijkt me wel leuk om dit te verspreiden via de nieuwsbrief, en/of er eens heen te gaan. Heeft Archil jullie groep ook eens rondgeleid? Foto’s en interview met hem zitten in de expo verwerkt. Ik ga er zelf naar toe voor de opening van de expo, dat is zondag 22 okt om 17h30, maar de tentoonstelling loopt nog tot begin volgend jaar. Meer info: https://europalia.eu/nl/europalia-georgia/events/archil-kikodze-and-barbara-de-coninck-take-a-look-at-the-wild-side

Met vriendelijke groeten, Johannes

 

TOT SLOT

 • Geert Declercq proficiat wensen met zijn verjaardag vandaag en bedanken voor het regelmatig afwisselend verzorgen van de blikvangers.
 • Hebben jullie broedvogelresultaten 2023 die niet via Avimap werden doorgestuurd en of op waarnemingen.be terug te vinden zijn  – graag aan Frank bezorgen aub  (bv Luc De Cat Vloethemveld)
 • Trek gerust eens naar onze trektelpost de Fonteintjes de volgende dagen/weken – de vinken en spreeuwen komen er massaal aan straks!
 • Pim Wolf wordt onze hoofdspreker op ons Mergus Winterfeest – waar we aan Paul D’hoore, Stefan Keereman en Dries Candaele de Mergus Awards uitreiken voor hun niet aflaten trekteldrang in de Fonteintjes.

Tot in het weekend?!

Frank en zijn ganse bestuursploeg