Blikvangers van 1 jan tot 7 jan 2024

Frank De Scheemaeker

Blikvangers van 1 jan tot 7 jan 2024

Eerst en vooral de beste wensen voor een boeiend, vreugdevol en gezond 2024.
Moge dit jaar in onze regio voor de vele vogelspotters zorgen voor een overvloed aan leuke waarnemingen en wie weet staan enkele grote spetters ons nog te wachten.
De grootste spetter was echter deze week al van de partij.
Jammer genoeg niet in onze regio, maar in Durbuy werd deze week voor de tweede keer sedert  1877 een blauwe rotslijster gespot.
Een troost is dat toch heel wat leden van Mergus waaronder onze voorzitter, de verplaatsing gemaakt hebben en deze zeer zeldzame dwaalgast hebben kunnen spotten.
Wat het weer betreft in onze regio, was de start van het jaar niet zo denderend.
Stormachtig, veel regen,  hier en daar wateroverlast, kortom niet ideaal om er op uit te trekken in de natuur.
Ondanks het herfstig weer, werden toch mooie aantallen overwinterende vogels genoteerd.
De voorbije ganzentellingen in december gaven al grote aantallen kleine rietganzen en kolganzen, zodat we kunnen spreken van een topseizoen.
Ook is de aanwezigheid van een groot aantal brandganzen in deze periode al uitzonderlijk.
Grote groepen kleine rietganzen (tot 2000 ex.) waren te zien in de Ronselareweiden, Klemskerke weiden en samen met een 2500 kolganzen in de Stalhille weiden.
Rond Klemskerke hadden heel de week de twee Ross’ ganzen nog altijd veel bekijks.
In Oostkerke zat op 0 1/1 een roodhalsgans, bij Knesselare Kappershoek werden op dezelfde dag een groep van 155 toendrarietganzen gezien en op 3 jan. waren er 1900 kleine rietganzen en 15 kleine zwanen te spotten. Ook op zondag werden 100 toendrarietganzen genoteerd in Stalhille weiden, naast vele kleine rietganzen.
In de Uitkerkse polder werden op 1/01 en 2/01 naar schatting een groep van 1000 goudplevieren en  2500 kieviten genoteerd. Nog een grotere groep (tot 3500) kieviten zaten op 3/01 in de polders van De Haan.
Overwinterende velduilen werden gezien in de Uitkerkse polder (naar schatting 6 tal aanwezig?), in de Zwinvlakte ( 3 ex.) en aan de bunkerweiden (1 ex.) in Vlissegem.
Ook hier en daar werden blauwe kiekendieven gezien en op 04/1 een zeldzame rode wouw in Oostkerke.
Door de stormachtige wind werden vooral op nieuwjaar en ook voorbije zondag door de NO wind heel wat zeevogels gezien vanop het strand De Haan/ Wenduine waaronder heel wat jan van genten, alken, zeekoeten, veel duikers, naast grote en kleine jager.
Mooie groepen kruisbekken zaten in Ryckevelde (25 ex. op 01/01 en 12 ex. op 04/01), in Wingene Vagevuurbossen (16 ex. op 04/01), naast nog altijd aanwezige barmsijzen (80 ex. op 01/01 in Ryckevelde).
Verder noteren we 3 toppers in Wingene Vagevuurbossen, 3 sneeuwgorzen op het strand van Zeebrugge, een zeldzame bruine boszanger in Sashul, de nog altijd aanwezige Aziatische roodborsttapuit  en 7 paarse strandlopers op het strand van Blankenberge.
Men voorspelt de komende week een winterprik. Benieuwd hoe de aanwezige vogels zullen reageren en hopelijk krijgen we een influx van nieuwe vogels vanuit het koude noorden.
Uitkijken is dus de boodschap en hopen op een specialletje.

Tekst Geert De Clercq

Foto Patrick Keirsebilck