Blikvangers van 15 jan t.e.m zondag 21 januari 2024

Frank De Scheemaeker

Blikvanger van ma 15 jan tot zo 21 jan.

Eens een week met echt winters weer op zijn best.
Nachtvorst, hier en daar wat sneeuwbuien die zorgden voor een iets witter landschap en zonnige koude dagen. Gladde wegen maakten het wel wat riskanter om erop uit te trekken.
Op hun vaste locaties waren de twee Ross’ ganzen, de Aziatische roodborsttapuit en de 3 sneeuwgorzen nog altijd aanwezig.
Ook verblijven er al enkele weken een 35 rotganzen in de baai van Heist en maandag werden zelfs 9 zeldzame witbuikganzen gespot in de Zwinvlakte.
Op de vaste roestplaats ter hoogte van het bezoekerscentrum Uitkerkse polder werden minstens 6 ransuilen geteld en eindelijk werden deze week op een plaats in de eendenweiden (Uitkerkse polder) zeker 4 velduilen gezien, wat onmiddellijk al door vele fotografen de nodige aandacht trok.
Voedselconcurrentie maakt dat de velduilen regelmatig in conflict lagen met elkaar, met een buizerd en met een torenvlak. Deze laatste soort is meester in het ontfutselen van muizen bij de velduilen.
Ondanks de koude blijven de bruine kiekendieven overwinteren. Zo werden regelmatig bruine kiekendieven gezien, met een maximum van 4 op di 16/01 in de Uitkerkse polder.
Ook de blauwe kiekendieven die vanuit het noorden hier komen overwinteren werden bijna iedere dag gespot in onze regio.
Alle waterplassen in de weiden waren dichtgevroren, waardoor heel wat vogels geconcentreerd waren rond wakken. Bijvoorbeeld in de Blankenbergse vaart en op andere plaatsen zaten er duizenden smienten.
De koude maakt dat bepaalde soorten iets meer gezien worden in open water.
Zo zaten er op woe 17/01 in de Achterhaven aan insteekdok West een kuifduiker, 2 grote zaagbekken en 2 middelste zaagbekken. Ook op andere plaatsen werden die laatste twee soorten heel sporadisch gezien.
Ma 15/01  zat er een grote zaagbek  in het centrum Brugge en di 16/01 een exemplaar aan de Herdersbrug.
Op za 20/01 zaten twee nonnetjes aan de Blauwe toren en op de vijver van Polderwind Zuienkerke twee brilduiker, 1 grote zaagbek en veel kuifeenden.
Zo 21/01 werden 4 toppers en 4 middelste zaagbekken gezien in de Zwinvlakte.
Wulpen hebben het met hun lange bek moeilijk om in de harde ondergrond aan voedsel te geraken.
Toch waren er zaterdag tijdens de slaapplaatstelling redelijke aantallen aanwezig.
In de Uitkerkse polder werden er op de enige slaapplaats 787 vogels geteld, 351 vogels in de Achterhaven weiden Hoge Noen en 376 in de Zwinuitbreiding.
Verder zat op 17/01 een kuifaalscholver in Zeebrugge en een rouwkwikstaart in de haven van Blankenberge, op 20/01 1 roerdomp in de Uitkerkse polder en op 21/01 4 toppers en 4 middelste zaagbekken in de Zwinvlakte.
Op 18/01 werden in de Vagevuurbossen en Ryckevelde bos grote aantallen kruisbek, sijs en barmsijs geteld. Deze soorten werden deze week ook op andere plaatsen regelmatig gezien.
Opmerkelijk was ook dat er zondag 150 veldleeuweriken gezien werden in Beernem Stuivenberg.
Volgende week zal het weer opnieuw de herfstige toer opgaan.

Tekst Geert De Clercq