Blikvangers 22 t.e.m 28 januari 2024

Frank De Scheemaeker

Blikvangers 22 t.e.m 28 januari 2024

Onze uiterst zeldzame gasten, de Ross’ ganzen en de Aziatische roodborsttapuit na enkele dagen vermeende afwezigheid toch tegen het einde van de week opnieuw in beeld! De al even zeldzame witbuikrotganzen werden de ganse week in wisselend aantal voor onze kust gezien: o.a. 9 ex in het Zwin op 22/01 en aan de Oostdam op 23/01 en 4 ex langs Zeebrugge op 27/01.

De frater nog dagelijks gemeld in het Zwin, net als de 3 sneeuwgorzen op het strand van Zeebrugge.

Tot 2 roerdomp dagelijks in Uitkerke, de koereigers en grote zilverreigers nu echt wel heel verspreid over de ganse regio! Claim van ca 200 overtrekkende kraanvogels op 27/01 (ganzen?)

5 kleine zwanen over Heist op 22/01 en 22 ex pleisterend te Oedelem op 28/01.

Kleine strandloper in het Zwin en krombekstrandloper over Uitkerke op 27/01.

1 geoorde fuut ganse week op put Vlissegem; middelste zaagbek in het Zwin en grote zaagbek nog steeds op de Brugse ringvaart thv de Kruispoort!

Kruisbekken en Barmsijzen in relatief grote aantallen aanwezig in alle bosgebieden ten zuiden van Brugge, vooral Ryckevelde. 2 Appelvink op 26/01 te Wingene. Ook op opvallend veel plaatsen boomleeuwerik gemeld: Maleveld Sint-Kruis, De Haan, Zerkegem en Wingene. Alle soorten spechten heel actief op 27 en 28/01, rustig en zonnig weer.

Op 26/01 een strakke westenwind: gevolg tientallen alk/zeekoet en ook grote- en zwarte zeeëend en roodkeelduikers op beweging voor onze kust- tel post Wenduine. Op tel post Zeebrugge op 27 en 28/01 vooral kleine rieten en kolganzen op terugtrek. Ook kleine jager en barmsijzen gemeld aldaar!

Tekst: Frank De Scheemaeker

Foto’s: Patrick Keirsebilck