Blikvanger van 29 januari t.e.m 4 februari 2024

Frank De Scheemaeker

Blikvanger van 29 jan tot 4 febr 2024

Deze week was wat weer betreft een rustige week, enkele zonnige dagen, voor de rest veel bewolking en temperaturen in de dubbele cijfers.
De Ross’ ganzen, Aziatische roodborsttapuit, twee grote zaagbekken op de Brugse ringvaart en de sneeuwgorzen zijn nog altijd aanwezig.
De kleine rietganzen en kolganzen zijn nog in grote aantallen te zien en er werd een record aantal brandganzen (meer dan 5000) geteld in de Uitkerkse polder, waaronder een vogel met zwarte halsring S49, geringd in 2021 in Koljuev (Rusland) en al drie winters naeen te zien in de Uitkerkse polder.
De vogels beginnen al de kriebels te krijgen. Zang van heggenmus, baltsende mezen en de toenemende activiteit onder de spechten.
Zo werden kleine bonte specht, middelste bonte specht en zwarte specht op veel plaatsen gespot.
Ook is er al veel beweging van het koppel slechtvalken rond  de Onze Lieve Vrouwentoren centrum Brugge.
Regelmatig werden ook vooral wijfjes blauwe kiekendief gezien en op di 30 jan een mannetje in de omgeving van Vlissegem bunkerweiden. Dit is niet ver van de Put van Vlissegem waar in de omgeving een slaapplaats is van een viertal vogels.
Smellekens werden gezien in de Zwinvlakte, de Uitkerkse polder en de Assebroekse meersen.
De velduilen in de Uitkerkse polder stelen nog altijd de show, tot grote vreugde van de vele fotografen die hopen op het ultiem shot.
Donderdag 1/02 werden in de eendenweiden en de meeuwenweiden een zestal uilen gespot.
Heel de week werden een 20 tal kleine zwanen (5 juv. en gezenderd ex.) gesignaleerd in de omgeving van Oedelem Zandberg.
Op ma 29/01 werd een groep van145 groenlingen gespot aan het Waggelwater.
Enkele roerdompen werden opgemerkt in de Uitkerkse polder en Put van Vlissegem.
Zondag eindigt nog met enkele speciale waarnemingen.
Met zekerheid werd een toendraslechtvalk gefotografeerd in de Achterhaven ter hoogte van rietveld De Pelikaan en op het strand van Wenduine verbleven er 14 zeldzame witbuikrotganzen.
Dat noemen we nog een fantastisch einde van de week. Meer details op Mergus waarnemingen.

 

Tekst Geert De Clercq