Blikvangers 05 t.e.m 11 februari 2024

Frank De Scheemaeker

Blikvangers 05 t.e.m 11 februari 2024

Vaak uiterst zacht weer deze week, maar zo goed als geen zon! Wel vaak grote hoeveelheden regen en sterke wind.

Onze uiterst zeldzame gasten, de witbuikrotganzen, de Ross’ ganzen en de Aziatische roodborsttapuit trokken de ganse week opnieuw de aandacht van heel wat vogelaars in binnen – en buitenland. Op het strand van Zeebrugge vertoeft nog slechts 1 sneeuwgors.

De lente lijkt vroeg in het land te komen: reeds heel wat kokmeeuwen laten een aanzet tot bruin kopkapje zien; boomleeuweriken trekken door langs de kust, de eerste kleine mantelmeeuwen kwamen deze week op hun traditionele broedplaats in Zeebrugge. De eerste grutto’s zetten koers naar noordoost, net als de eerste zwartkopmeeuwen.

Ook de eerste rode wouwen lieten zich vlugger zien dan de vorige jaren: op 10/02 reeds 1 ex over Beernem, Oostkamp en Zeebrugge.

De koereigers blijven verspreid in leuke aantallen de regio bevolken: minstens 20 ex telkens in de regio Uitkerke/Wenduine, Klemskerke/Vlissegem, Zerkegem/Bekegem en Hoeke. Kleinere aantallen rond Meetkerke en Dudzele. Een kwak aan de Nieuwe Vrede te Knokke op 05/02; grote en kleine zilverreigers mooi verdeeld over de regio.

Geen kleine zwanen gemeld deze week! Wel nog op veel plaatsen kleine rietganzen en kolganzen, net als grote aantallen brandganzen.

1 geoorde fuut ganse week op put Vlissegem; middelste zaagbek in het Zwin en grote zaagbek nog steeds op de Brugse ringvaart thv de Kruispoort!  Deze laatste soort ook opgemerkt langs de Damse Vaart te Brugge.

Kruisbekken en Barmsijzen in relatief grote aantallen aanwezig in alle bosgebieden ten zuiden van Brugge, vooral Ryckevelde. Alle soorten spechten heel actief de ganse week, net als de bosuilen.

 

Tekst: Frank De Scheemaeker

Foto’s: Patrick Keirsebilck