Blikvangers 12 t.e.m 18 februari 2024

Frank De Scheemaeker

Blikvangers 12 t.e.m 18 februari 2024

Vaak uiterst zacht weer deze week, met zelfs een bijna recordtemperatuur op donderdag. Vrijdag en zondag opnieuw heel veel regen.

Onze uiterst zeldzame gasten, de Ross’ ganzen en de Aziatische roodborsttapuit trokken de ganse week opnieuw de aandacht van heel wat vogelaars in binnen – en buitenland.  Op 13/02 een roodhalsgans te Uitkerke.

Een roodkeelduiker op 14/02 pleisterend in het Zwin en de parelduiker liet zich opnieuw opmerken op 18/02 te Zeebrugge (Insteekdok West). Wellicht één van de vogels die daar ook al in januari werd gespot. De grote zaagbekken blijven trouw aan hun Brugse Ringvaart met wellicht sporadische uitjes naar de Damse Vaart en de Warandeputten.

Roerdomp nog steeds aanwezig in de Uitkerkse Polder (17/02) en de sneeuwgors op het strand van Zeebrugge slechts 1 keer gemeld (12/02).

Het uiterst zachte weer op 15/02 bracht naast voor velen de eerste dagvlinders ook telkens 4 kraanvogels over Veldegem en Hoeke en een rode wouw over het Zwin te Knokke.

Nieuwe zomergasten lieten zich optekenen te Wingene op 17/02: 2 zomertaling. In diezelfde regio zet de trend van toenemende aantallen zangposten boomleeuweriken zich door.

Naast de geoorde fuut op put Vlissegem – nu ook 4 ex op de Roksemput, waar op 17/02 ook een topper en dwergmeeuw verbleef.

Kruisbekken en Barmsijzen in relatief grote aantallen aanwezig in alle bosgebieden ten zuiden van Brugge, vooral Ryckevelde. Alle soorten spechten heel actief de ganse week, net als de bosuilen.

Tot slot nog de Bronskopeend als exoot vermelden op 18/02 te Snellegem

 

Tekst: Frank De Scheemaeker

Foto’s: Patrick Keirsebilck