Blikvangers 19 t.e.m. 25 februari 2024

Steven D’Haese

Een uitgesproken sombere en natte week, met een korte ZW- storm op donderdag. De temperaturen zakken weer naar normale waarden voor de tijd van het jaar.
Onze zeer zeldzame overwinteraars, 2 Ross’ ganzen en een Aziatische roodborsttapuit bleven nog present. De Ross’ ganzen volgen dus voorlopig niet de stilaan vertrekkende winterganzen. Op 25/02 werd een mannetje Amerikaanse wintertaling gezien in Kwetshage: dit is de zesde waarneming voor Mergusland, de vorige dateert van 2017.
De 2 grote zaagbekken waren nog aanwezig op de Brugse Ringvaart: één vogel werd deze week ontmaskerd als een 1e jaars mannetje, wat ook het relatieve grootteverschil tussen beide eenden verklaart.
Het vrouwtje topper bleef present op de Roksemput (24/02). Ook de ongeringde roodhalsgans werd (terug) gevonden in de Uitkerkse polder (25/02). Daar overwinteren minstens 2 roerdomp en 2 buidelmezen, en die lieten zich deze week op enkele dagen weer zien.
De 2 sneeuwgorzen werden deze week gezien op het strand van De Haan. Een beetje verrassend en een herinnering aan het verleden: 6 grauwe gorzen in de Zwinschorre.
Een Pontische meeuw op het strand van Blankenberge (23/02). Geen goede weersomstandigheden voor rode wouwen deze week, maar 1 waarneming van 2 exemplaren over de Fonteintjes (21/02).
De zwartkopmeeuwen druppelen binnen, voorlopig in kleine aantallen. Traditioneel voor deze periode is wat doortrek van rouwkwikstaarten, met waarnemingen van enkelingen op 20, 21 en 24/02. Op 25/02 opvallende trek van boomleeuweriken langs de Fonteintjes.
Op de betere (weers)momenten lieten de 5 soorten specht zich aardig horen en zien deze week. Wel opletten met louter auditieve waarnemingen van “zingende” middelste bonte spechten. Er zijn enkele gaaien gesignaleerd die dit geluid meesterlijk kunnen imiteren en gebruiken in hun zang….
Kruisbekken en barmsijzen blijven in afkalvende aantallen aanwezig in de bosgebieden ten zuiden van Brugge. Grote barmsijzen duiken nu ook geregeld op in tuinen, waar ze blijkbaar ook leren om van voedertafels te snoepen …

Tekst: Patrick Keirsebilck
Foto’s: Patrick Keirsebilck (buidelmees)