steenuilinventarisatie, ‘t is het moment!

Friedel Nollet

We zijn 25 februari, we zitten volop in het baltsperiode van de steenuiltjes, ze verdedigen momenteel heel fel hun territoria!

Begin februari tot eind maart is de ideale periode om territoria in kaart te brengen. Het weer moet hierbij natuurlijk wel een beetje meezitten (windstil of lichte bries, en geen neerslag), maar als dit het geval is kan men goed ingeduffeld, met de fiets op pad gaan om met een geluidsfragment dat men afspeelt op de birdcaller/MP3 speler de territoria te gaan opzoeken.

Wie de methode kent, hierbij een warme oproep om de gegevens te registreren in het project steenuilen van waarnemingen.be (als je de gestandaardiseerde methode volgt, dit is volgens 500mx500m kwadranten van UTM hokken), zoniet in de normale ingave van waarnemingen.be (maar dan registreer je geen plaatsen met afwezigheid van reactie). Je kan me gerust contacteren om bij de ingave te helpen, dit kan als alles netjes genoteerd werd op de kaartjes en invulformulieren.

Wie graag eens kennis wil maken met de steenuiltjes, en de werkwijze wil aanleren om de territoria op te sporen en documenteren, ik inventariseer in de komende weken de omgeving in en rond de Assebroekse meersen. Wil je eens meegaan, stuur me een mailtje dan spreken we verder af.

Vraag? kijk dan zeker nog eens naar de veelgestelde vragen in de vorige blog, deze bevatten heel wat info en links naar de kaarten, invulformulieren, etc.

Friedel.Nollet@telenet.be