Mergus Nieuwsbrief maart 2024: watervogeltellingen – Ark avond – broedvogels – oproepen – oprechte deelname – Cercle Brugge

Frank De Scheemaeker

Mergus Nieuwsbrief maart 2024: watervogeltellingen – Ark avond – broedvogels – oproepen – oprechte deelname – Cercle Brugge

WATERVOGELTELLINGEN

Dit weekend de allerlaatste watervogeltellingen van het winterhalfjaar 2023/2024. Er staat nog relatief veel water in de polder en de eerste zomergasten zijn gemeld! De kieviten zijn her en der aan het baltsen – de grutto’s aankomend – wie weet een zomertaling of blauwborst!

Alle vaste gebied tellers worden/werden door hun resp. coördinatoren aangeschreven en iedereen is welkom op de gemeenschappelijke tellingen:

De traditionele Achterhaven/Zeebrugge/Lissewege groepsexcursie vindt plaats op zondag 17 maart – afspraak om 08u45 aan de gekende Havenrand parking – maar opgelet nu vertrekken we vanop de nieuwe randparking (rechts van Nieuw Politiehuis) Louis Coiseaukaai Brugge. Omdat de oude parking niet meer voldoende ruimte biedt. Drie ploegen olv Paul Maertens, Wim Jans, en Frank De Scheemaeker (0473 91 84 36)

Carpooling – terug ca 12u15 – meebrengen: warme kledij, waterdicht schoeisel, notaboek, verrekijker, eventueel telescoop. Ook voor beginnende vogelaars!

Ook de gemeenschappelijke telling van de Kwetshaeghe is een absolute aanrader. Afspraak zaterdag 16 maart – vertrek om 09u15 aan de Nieuwege Brug Varsenare. Leiding Karina Samyn.

ARK AVOND

Iedereen welkom op de laatste Arkavond van het winterseizoen – vierde donderdag van de maand – 28 maart dus om 20u in zaal onze Ark, – St-Michielslaan 35, Sint- Michiels met voordrachten van Peter Watthy en Erwin Derous.

BROEDVOGELS

Het broedvogelseizoen staat voor de deur! Vandaar een warme oproep aan iedereen om zijn vaste gebieden en of soorten te tellen. Projecten genoeg om aan deel te nemen: abv tellingen, zwaluwen, steenuilen, weidevogels, gebiedstellingen – ik probeer volgende week nog een volledig overzicht door te sturen.

Er komen ook twee akkervogelprojecten – ook deze leg ik volgende week uit in het speciale broedvogelnieuws – net als een oproep om één hok in te vullen voor de regio Hoeke/Lapscheure ABV telling.

Verder vermelden dat voor het broedvogel gedeelte ons werk voor de Vogelatlas erop zit en we straks de winterbijdrage onder handen nemen!

We werken met man en macht om de webcam op de OLV Toren actief te zetten – maar technische Proximus problemen. Ondertussen wel reeds de eerste eileg!

 

OPRECHTE DEELNAME

Voor de vogelaars van mijn generatie een bemind figuur. In zijn schuur te Nieuwvliet waren we in de jaren ‘90 steeds welkom voor ons herfst BJN weekend in Zeeuws-Vlaanderen: Jan de Zwart was een uitstekend vogelkijker, uniek in combinatie als gepassioneerde groene landbouwer! Oprechte deelneming aan de ganse familie.

OPROEPEN:

 

KLIMAAT VERANDERING

Isabelle stuurde me door: de uitnodiging voor een lezing over de klimaatwijziging door Patrick Meire op donderdag 11 april om 19u30 in de bibliotheek Canticleer De Haan, Grotestraat 10.

Kan je deze in je nieuwsbrief opnemen?

Gratis mits reservatie : bibliotheek@dehaan.be

Het klimaat is letterlijk en figuurlijk een ‘hot topic’ geworden, maar wat is er nu van aan? Wat staat ons te wachten en wat kunnen we doen?

Prof. Patrick Meire, hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen zal het hoe en waarom toelichten van de klimaatwijziging, mede gebaseerd op zijn eigen werk in de Groenlandse fjorden. Daarna zal hij dieper ingaan op het belang van natuurlijke leefgebieden om ons aan te passen aan de negatieve gevolgen van die klimaatwijziging.

In hoeverre kunnen duinen ons beschermen tegen de zeespiegelstijging? Zijn eilanden een oplossing? Kunnen de polders straks een belangrijke buffer zijn voor water en extra koolstof opslaan? En hoe zit het dan met de biodiversiteit? Op deze en andere vragen zal hij proberen een antwoord te geven gebaseerd op eigen onderzoek en voorzien van veel beeldmateriaal.’

Met vriendelijke groet en tot gauw,

  Ronny Vandaele
Bibliothecaris
Gemeentebestuur De Haan
Grotestraat 10, 8420 De Haan
059 34 10 80
ronny.vandaele@dehaan.be
www.dehaan.be

 VOETBAL

Uitzonderlijk zou ik – als trouwe sponsor van Mergus –  van deze nieuwsbrief willen gebruik maken om te melden dat we met ons nieuwe fietsmerk VICTAR (zie www.victar.com)   voor de wedstrijd Cercle Brugge tegen RWDM nu zondagavond 18u30 7 gratis tickets + drinks achteraf vrij aanbieden en te verdelen hebben onder de Mergus sympathisanten. Zin om met Frank en Els mee te gaan – stuur onmiddellijk een mailtje naar fds4022@gmail.com en wacht mijn bevestiging af. Graag voor woensdag 20u (eindmoment inschrijvingen)

FONTEINTJES ZEEBRUGGE

Onze trektelpost is echt hot! Je kan er ongelooflijke kippenvelmomenten beleven tijdens de voorjaarstrek. Ik mocht het zaterdag jl aan de lijve ondervinden met o.a.

Alle hemelsluizen open op 09/03 met 75 kraanvogels, 2149 bonte strandloper, 7776 kokmeeuw, 3474 kleine mantelmeeuw, 353 blauwe reiger, 37 grote zilverreigers, 15 bruine kiekendief, 448 boomleeuwerik, 73 grote lijster, 1108 witte kwik (spec.), 2 appelvink en 1283 rietgors.

Dus zeker eens Stefan, Dries, Lowie, Paul etc gaan vergezellen bij mooi en warm oostenwind weer. Zelfs nu donderdag zou al wel weer eens een topdag kunnen zijn.

Een prettig telweekend gewenst! 

Frank en zijn ganse bestuur!                              Ps uitschrijven op deze brief kan steeds door eenvoudig mailtje naar fds4022@gmail.com