Blikvangers 11 t.e.m 17 maart 2024

Steven D’Haese
Opnieuw een erg gevarieerde week! Een leuke mix van late wintergasten, doortrekkers en aankomende zomergasten. En zoals iedere week enkele zeldzaamheden.
Door de hoge waterstand in de polder opvallend veel water- en weidevogels aanwezig. Op veel plaatsen al baltsende tureluurs, grutto en kievit vastgesteld. Ook op steenuilen nachtexcursies!
We starten met een dag per dag verslag:
Maandag en dinsdag 11 en 12/03 slecht weer en niets te melden.
Maar woensdag 13/03 beter weer en onze vogelaars weer actief: rode wouw over Oedelem, Siberische tjiftjaf en toenemend aantal geoorde futen op de Roksemput, late grote zaagbekken op de Gentse Vaart tussen Brugge en Moerbrugge en een absolute topper: bastaard (of schreeuwarend) boven Vloethemveld (photo’s en beschrijving zie www.mergus). Ook leuke trek van kolgans en houtduif langs de Fonteintjes!
Donderdag 14/03 een zeearend boven Snellegem, 3 kwak in Knokke, appelvink over Fonteintjes.
Altijd zo een beetje een magisch moment: aankomst van boerenzwaluw op 15/03 te Assebroek en opnieuw grote groepen Koereigers te Stalhille en Klemskerke!
Zaterdag 16/03 valt op met een raaf boven Knokke, rode wouw boven Hoeke, goudvink aan de Roksemput en 2 zomertaling te Uitkerke!
Tijdens de watervogeltelling op 17/03 1 kuifduiker op insteekdok te Zeebrugge, tot 18 geoorde futen op Roksemput, baardman te Uitkerke en opnieuw opgemerkt – de ringsnavelmeeuw te Roksem.
We zouden het bijna vergeten – ja hoor – hij is nog steeds aanwezig – de Aziatische roodborsttapuit te Oudenburg!
Alle details op www.mergus.be na te lezen!
Tekst: Frank De Scheemaeker
Foto’s: Patrick Keirsebilck  (ooievaar)