Blikvangers 20 t.e.m. 26 mei 2024

Steven D’Haese

Een beetje met een wrang gevoel deze week! Geert Declercq die van ons zou overnemen ligt op intensieve in het AZ voor het ogenblik en we hopen uit het diepst van ons hart dat hij vlug herstellend mag zijn!

Een korte bijdrage dan van Frank geschreven, beperkt tot de grootste zeldzaamheden en opvallendste waarnemingen:

Van 24 t.e.m.26 mei een gestreepte strandloper in de Kleyne Vlakte te Knokke, op 25 en 26 mei vergezeld van een witvleugelstern. In het Zwin zelf tot 800 bontbekplevier op doortrek, naast vele 100 en tureluur en enkele kleine, temmincks, krombek en kanoetstrandloper. Visarenden nog steeds zo goed als dagelijks TP of overtrekkend aldaar.

In Heist de ganse week een zangpost van Europese kanarie en ook hier visarend en bijeneter overvliegend.

De blikvanger van de week was ongetwijfeld de kleine vliegenvanger die zich op 23 05 heel mooi liet bewonderen in de takkenbossen aan de voet van de Oostdam te Heist! Knappe vondst van Lowie!

Ook niet mis: 5de jaars zeearend over Varsenare op 24/05 en 1 dwergarend over Sint-Kruis op 26/05.

Purperreigers pleisterend te Zedelgem en Wingene (territoria in de maak?), kwak over Sint-Kruis, woudaap aan Verbrand Fort te Damme, territoria van roerdomp in Oudenburg, Varsenare en Uitkerke. Zwarte ooievaar over Wingene op 26/05. Minstens 5 bezette nesten koereiger en 1 van kleine zilverreiger te Wenduine.

Tot slot op verschillende plaatsen Orpheusspotvogel: Zedelgem en Beernem; baardman in Oudenburg, op veel plaatsen kwartel en her en der nog een late blauwe en grauwe kiekendief.

Opgedragen aan Geert DC van Frank De Scheemaeker

Foto’s:

Marc Behaeghel (gestreepte strandloper)

Tine D’hoore (kleine vliegenvanger)

Patrick Keirsebilck  (orpheusspotvogel, zwarte ooievaar & zeearend)