De BLIKVANGER van 8-05-2011: STEPPEKIEKENDIEF en ZWARTE WOUW

Machteld Kaesemans

Steppekiekendief, Foto: Dieder Plu.

Zwarte Wouw, Foto: Dieder Plu.

Dieder Plu, waarvan ik de toestemming kreeg om foto’s voor mijn blikvangers te gebruiken, stuurde mij volgend verhaal:

“Aangezien ik nog nooit een Steppekiekendief had waargenomen, besliste ik vanmorgen om eens naar Rutten te rijden, een kleine 60 km van het thuisfront. Even wat straatplannetjes bekeken op waarnemingen.be, zodat ik toch wist waar ik ongeveer moest zijn.

Bij aankomst stond er één birdwatcher al op de plateau, later bleek het om Gerald Driessens te gaan. Om 7u00 stonden we samen te genieten van de Steppendief en al de rust er omheen … toch straf geen enkele andere birdwatcher te zien. Vanaf 10u00 was het er wel heel wat drukker !

Maar aangezien er wat Tapuiten mooi in het zonlicht zaten, besloot ik deze samen met een Paapje te fotograferen. Toen ik wat verder reed kwam ik Gele Kwik tegen, dus weer even wat plaatjes gemaakt. Verderop wilde ik keren maar dat was wel een eindje rijden. Plots hoorde en zag ik Grauwe Gorzen, een soort die ik ook nog nooit kon fotograferen, redelijk schuw, maar toch kreeg ik de kans om vanuit de wagen een prachtexemplaar vast te leggen …schitterend !

Nu was het hoog tijd om naar de Steppekiekendief te rijden. Bij aankomst zat hij op een afstand van zo’n 60 meter ,samen met Gerald wat plaatjes geschoten.

Nadien verdween hij achter één of andere heuvel en we waren hem terug kwijt.

Steppekiekedief, muis en Zwarte Wouw, Foto: Dieder Plu.

Toen terug wat rondgereden , bij aankomst op dezelfde plaats 20 min. later, zat de Steppe er weer. Hij raakte in de clinch met een  Zwarte Wouw. Deze eiste een gevangen muis ( van de steppen ) op. De “Steppen” vloog er mee weg maar liet daarna, in de vlucht, zijn prooi vallen . De Zwarte Wouw die de “Steppen” achterna zat en die een vijftal meter lager hing zag het gebeuren en sloeg toe,  wat schitterend te zien is op de foto’s maar eigenlijk niet gezien werd door de waarnemers. Pas bij het bekijken van de beelden valt het echt op !!!

Even later kwamen er nog 2 Rode Wouw over, ook een vrouwtje Bruine en Blauwe kiek waren in de buurt. De Grauwe Kiek hebben we spijtig genoeg niet gezien … maar de dag was schitterend geweest “ (Een belevenis van vandaag die ik nooit zal vergeten.)

Groeten, Dieder.

Machteld Kaesemans 11-05-2011.