MERGUSLEDEN kijken VOGELS in GEORGIE / KAUKASUS

Machteld Kaesemans


Korte impressies van uit Georgië door gemaild door Marc Nollet:


12-05-2012  19u46.


Hierbij reeds een eerste foto van onze eerste dag in Georgië. We reden van Tbilisi naar Kazbegi over de militaire highway vol putten en modder en hielden regelmatig halt. Daar vonden we telkens bijzondere vogels: Roodvoorhoofdkanarie, Scharrelaar, Arendbuizerd, Lammergier, Rode Rotslijster,

Morgen vroeg om 5.50 u zijn we terug paraat. Dan trekken we de bergen in te voet op zoek naar …. dat zien we dan morgen weeral.


13-05-2012  20u15.


Onze tweede dag loopt. Deze morgen trokken we om 6u de bergen in, juist achter ons verblijf. Ver moesten we niet gaan om een Kleine Klapekster en een koppel Koekoek te zien. An de eerste struiken van de helling kozen we een plaatsje uit om de omgeving af te speuren. Roodmussen speelden op nog geen 5 meter van ons. Wat verder een Beflijster, een Tapuit, … We keken met de telescoop de hogere alpenweiden af en we vonden de baltsende Kaukasische Korhoen (tot wel 5 vogels in een beeld).

Tevreden daalden we terug af om te gaan ontbijten.

Daarna reden we met ons autobusje naar een vallei haaks op de militaire autoweg tot aan een verlaten dorp. Desolaat, dit landschap. Waterpiepers, Tapuiten en Rode Rotslijsters verwelkomden ons. We trokken de bergen in o.a. om zoek naar de Gekraagde Roodstaart. Die vonden we wat later.

Na het middagmaal keerden we terug naar die vallei. We beklommen dezelfde berg maar dan aan de andere zijde en deze maal gingen we op zoek naar de Witkruinroodstaart. Het werd een lange tocht en zij die volhielden werden beloond. Eén vogel kon langdurig en van dichtbij bekeken worden.

Het spreekt vanzelf dat we langs de weg, zowel met de bus als te voet regelmatig halt dienen te houden voor overvliegende roofvogels. Op onze lijst staat nu al: Vale Gier, Lammergier, Aasgier, Monniksgier, Arendbuizerd, en ook Alpenkraai, Alpenkauw, Alpengierzwaluw.

Iedereen was over deze dag zeer tevreden ondanks de druilerige regen die af en toe neerviel. Een groot aandeel hierin had zeker Johan door het ontdekken in de loop van de dag van een Rotskruiper, een “lifer” voor hem en voor mij de zoveelste “lifer” hier!


14-05-2012  20u15.


Vandaag was onze laatste dag in de Kaukasus. Morgen zakken we af naar de steppen.

En het is ook de laatste dag dat ik Wifi heb, morgen is ook dit gedaan. Wellicht kan ik je terug bereiken op vrijdagavond, ik hoop het althans.

We bleven vandaag in de omgeving de stad Kazbegi. We voegden een dertiental nieuwe soorten bij aan onze lijst. De voornaamste waren de Steenarend, de Sperwergrasmus, de Roodkopklauwier, de Grauwe Gors, …. zelfs het Roodborstje. In totaal hebben we nu reeds 70 soorten en de lifers voor elk van ons zijn bijna niet te tellen.

En vanaf morgen gaan we daar terug een belangrijk aantal aan toevoegen. We rekenen vooral op een groot aantal “birds of prey” en andere zangvogels.Vele groetjes van ons allen aan alle Mergussers en andere thuisblijvers,

Marc.