In de column: Waarom ik VOGELAARSTER werd?

Machteld Kaesemans

 

Ik weet nog steeds niet waar mijn liefde voor vogels vandaan komt. In mijn naaste of verre omgeving werd er nooit over vogels gesproken, laat staan naar gekeken!

 

Lange tijd terug kreeg ik voor Moederdag een mini verrekijker. Dit ding vergezelde mij van dan af aan overal. Op een van mijn dagelijkse fietstochten ontdekte ik een Kleine Zilverreiger aan het bufferbekken te Zedelgem. Deze sierlijke vogel boeide mij  intens, die schoonheid en sierlijkheid beroerde mij.

 

Op 7 mei 2009 hoorde ik in de vroege morgen een luid, mooi gezang in de tuin. Zo bedreven was ik toen – en nu ook nog niet – in geluiden. Eerst gezocht en gekeken! Telefonisch contact met dé Frank en na wat uitleg en vorswerk, kwam ik tot een Bonte Vliegenvanger. Op 12 mei kwamen enkele Mergussers kijken, Noël filmde hem, maar 19 dagen later was het absolute stilte. Hij had geen vrouwtje kunnen lokken ondanks het feit dat alle nestkastjes door hem bewaakt werden … Dit was een mooie tijd!

 

 

 

” De ontdekking in West – Vlaanderen:

        De Kleine Klapekster”

 

 

 

 

 

 

Het Mergus-ledenfeest behoorde ook tot de hoogtepunten van een jaar, vooral de laatste uitstap naar het natuurgebied Wintam en de Scheldevaart was subliem. De groepssfeer was werkelijk fantastisch, ook de echtgenoten en kinderen van de vogelaars beleefden er een heerlijke dag.

 

Drie maal gingen we voor mijn verjaardag op excursie! Bij de laatste trip had iedereen een “lifer” nl. een Ringsnaveleend. Dit was steeds weer een intense dag, veel dank aan mijn vogelvrienden die weten dat een meerdaagse reis onmogelijk is voor mij!

 

 

”  Lars Svensson

  Auteur van de ANWB Vogelgids”

 

 

 

 

 

 

Op de Belgische Vogeldag in Wilrijk, werd ik als vrijwilliger die zich door “bijzondere inspanningen” liet opmerken, in de bloemen gezet en mocht ik met Lars Svensson, de grootmeester in vogelherkenning en auteur van de ANWB Vogelgids op de foto.

 

“Last but not least”, de vondst van de Kleine Klapekster op de Loweg in Houtave was de kers op de taart. De vogel was nog nooit gezien in West-Vlaanderen! Ik, eigenlijk nog relatief beginnende vogelaarster, kon dit prachtexemplaar op mijn naam schrijven! Ik geniet er nog steeds van als ik er aan denk en voel het kippenvlees op armen en benen van dat moment in juni 2011 terug.

 

De dankbaarheid en waardering van menige vogelaar voor het vele werk, de artikels, de PR, die ik mag ontvangen, doet mij steeds goed en is echt hartverwarmend!

 

Waarschijnlijk om al deze redenen werd ik vogelaarster en werd mijn hobby veeleer een passie waarbij ik zeer boeiende momenten beleefde. Waarom zou u geen vogelaarster of vogelaar worden? Het loont echt de moeite!

 

Machteld Kaesemans 21-12-2012   / reageren kan op: machteld.kaesemans[at]skynet.be.

 

Foto’s Filip De Ruwe, Pierre en Frank.