GIERZWALUWEN en WATERTORENS

Machteld Kaesemans

Tekst en Foto’s  /  Willy Vermeersch.

 

 

Nestplaatsen voor Gierzwaluwen met medewerking van TMVW.   

In 2011 kwamen wij toevallig in contact met een paar beleidsmensen van TMVW die lieten weten bereid te zijn om “iets” te doen voor de natuur. De aanleiding was de nakende renovatie van de watertoren aan de Gentpoortvest in Brugge en de watertoren van Blankenberge.

 

 

  

 

 

Na overleg met onze (Gier)Zwaluwen Werkgroep konden we bovenop de watertoren in de Koning Leopold III-laan te Sint-Andries drie koloniekasten met telkens drie nestplaatsen ophangen. Daarna was het de beurt aan de toren aan de Gentpoortvest. Onder het dak van het kleine traptorentje werden een vijftal stellinggaten vrijgemaakt en voorzien van een passende invliegopening voor gierzwaluwen.

 

 

 

 

Nu kwam de watertoren van Blankenberge aan de beurt. De renovatiewerken lopen naar het einde en hier bereikten we een akkoord om twaalf nestkasten Model Roosendaal onder de kuip van de watertoren op te hangen. (zie foto’s) Dankzij TMVW zijn er dus 26 nestplaatsen in de regio bijgekomen en hopelijk worden die in de eerstvolgende jaren bezet door zoekende gierzwaluwen. Bedankt TMVW en een speciale vermelding voor Karin Van Eygen, Viktoriya Bakhtina en Vanessa Engels voor de vlotte medewerking !

 

Komt het door deze projecten dat de mensen van TMVW meer oog hebben voor vogels ? Feit is dat ik onlangs opgeroepen werd om eens een kijkje te gaan nemen naar hun nieuwe administratief gebouw in de Peraltastraat te Brugge. Het gebouw werd in september in gebruik genomen en al na een paar weken  hadden verschillende vogels zich te pletter gevlogen tegen de grote ruiten aan de zijkant. Onder de slachtoffers een patrijs, een zanglijster en een paar goudhaantjes. Om het probleem op te lossen zullen er vogelsilhouetten op de ruiten komen.

 

Willy Vermeersch, (Gier)Zwaluwen Werkgroep Brugge, 18/12/2012