In de column: “De WENSEN van een GEDREVEN VOGELAARSTER voor 2013”

Machteld Kaesemans

 

 

Ik weet dat ik bij mijn wensen voor 2013, de lat niet te hoog mag leggen en rekening moet houden met flinke beperkingen, toch droom ik er van om van elk jaar een waar “vogelfeest” te maken.

 

Dit jaar gingen al een paar wensen in vervulling. Op 7 januari zag ik niet alleen 2 Velduilen maar ook een pracht van een Kerkuil die ik minuten lang kon volgen. Ik had deze mooie vogel al vele malen gezien bij het ringen, maar nog nooit van zo dichtbij in volle vrijheid. Ook een mannetje Grote Zaagbek en 2 Middelste Zaagbekken spotte ik al in 2013.  Nu nog de vrouwtjes en de rest van de Mergusfamilie  – het Nonnetje – vinden! De mannelijke Vink volg ik in mijn tuin. Hij krijgt stilaan zijn mooiste pak aangemeten! Schitterend zijn de subtiele kleuren van deze eenvoudige tuinvogel! Geen enkele “couturier” heeft ooit zo’n prachtig kostuum ontworpen. Laat staan dat het zou passen op een mannenlijf!

 

 

 

  

            ” Vervulde wensen

maken gelukkig”

 

 

 

 

 

 

 

In de volgende maanden lengen de dagen heel snel en is de lente op komst! In april of mei bij het ochtendgloren het fenomenaal concert van onze gevederde vrienden aanhoren is prachtig. Ook hier moet de mens de duimen leggen en kunnen de bekendste componisten nog heel wat bijleren. Dan begint ook de trek naar de broedgebieden in het noorden, een Zwarte Ruiter zien in zomerkleed, of een Temmincks Strandloper, een Draaihals, een Purperreiger, een Grauwe Kiekendief, een Visarend en zoveel andere soorten, brengt me steeds in vervoering. De wolken trekken open en de zon straalt als ik een jonge Grutto of een eerste donzige Kievit ontdek.

 

 

 

 

   ” Een vogelfeest:de ontdekking van

het 1ste  kievitsjong”

 

 

 

 

 

 

 

Natuurlijk zou ik het fijn vinden mocht er een Bonte Vliegenvanger in de tuin komen broeden, maar een Pimpel- of Koolmees zullen me ook niet onberoerd laten. Een heel zeldzame vogel spotten bij mijn dagelijkse zoektochten zou niet onaardig zijn, maar het zien van een sierlijke Kleine of Grote Zilverreiger zal mij al gelukkig maken.

 

Een onderdeel van de vogelwereld, voor mij nog flink onbekend, zijn de zeevogels.  Hier zou ik dit jaar wat meer willen aan werken maar ik weet niet goed hoe ik dit moet aanpakken. De meeuwen lijken mij zeer moeilijk, de Sterns eveneens. De Jagers ken ik een beetje van op foto, maar een Jan-van-Gent en Zeekoet waarnemen moet toch haalbaar zijn?

 

Jullie zien dat dit alles geen extreme wensen zijn, het zien of horen van gelijk welke vogel maakt me al blij. Ik hoop dit nog meerdere jaren te mogen meemaken!!!

 

Machteld Kaesemans  12-01-2013  –  reageren kan op: machteld.kaesemans[at]skynet.be.

 

Foto’s : Pierre Ackou, Marc Nollet, Herman Blockx.