ZONDAG 26 APRIL – RED DE NATUUR – ALLE MERGUSSERS WELKOM

Frank De Scheemaeker

 

 

Red de natuur: 26 april in Doeveren

 

 

Ieder van jullie gaat wel eens wandelen, joggen, fietsen of gewoon ontspannen in een mooi stuk natuur, dichtbij of iets verder van huis. Onze provincie telt heel wat van die schitterende gebieden. Heel veel van deze gebieden zijn veilig gesteld en worden beheerd door de grootste vlaamse natuurvereniging, Natuurpunt vzw. Die doet dit voor het grootste gedeelte met duizenden vrijwilligers, maar daarnaast heeft Natuurpunt ook een paar honderd natuurarbeiders in dienst. Jullie kennen de vereniging ongetwijfeld van ‘vogels voeren en beloeren’, van ‘het aanplanten van geboortebossen’, van het ‘mee de schouders zetten onder kom op tege…n kanker’, van het openstellen van schitterende stukken natuur in de omgeving, .. .

Die groene parels zorgen voor zuurstof en laten je tot rust komen. Ze vormen een natuurlijke speeltuin voor onze kinderen en zijn een laatste toevluchtsoord voor onze bedreigde dieren.

Maar als het van de Vlaamse administratie afhangt, is het daar binnenkort misschien mee gedaan. Er ligt een voorstel op tafel om het nu al ontoereikende natuurbeleid voor verenigingen nog verder te kortwieken. De uitbouw van natuurreservaten zoals we die vandaag kennen, zou onmogelijk worden. Daar komen vzw Durme, Limburgs Landschap en Natuurpunt tegen in actie.

Gelukkig is het nog niet te laat en kunnen we proberen Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege te overtuigen om de voorstellen aan te passen.

Wat staat er op het spel?

* Kleine natuurreservaten zijn ten dode opgeschreven
De steun voor aankoop en beheer van erkende natuurreservaten kleiner dan 10 hectare wordt geschrapt. Nochtans liggen precies die kleine parels op wandelafstand van woonkernen.

* Wandelen of spelen in de natuur: 40% wordt geschrapt
Speelbossen, paden voor wandelaars, ruiters en fietsers: in de nieuwe voorstellen wordt het mes gezet in de openstelling van natuurgebieden. Bezoekerscentra zijn met sluiting bedreigd. Gezond genieten van de natuur? Vergeet het maar.

* Vlaamse natuur dreigt uit de boot te vallen
Natuur die niet onder bescherming van Europese richtlijnen valt, krijgt nog amper steun voor aankoop en beheer. Minstens een derde van onze 400 natuurreservaten zal in de kou blijven staan. Concreet voor Zedelgem zou enkel het Vloethemveld dus overeind blijven. Doeveren (ruim 60 ha), Plaisiersbos (ruim 30 ha), Hoogveld (20 ha), de vallei van de Kerkebeek en De Pilse, vallen allemaal niet onder deze bescherming!

* Steun voor samenwerking met gemeenten verdwijnt
Voor natuurreservaten die we samen met gemeenten beheren, wordt de steun geschrapt (In Zedelgem gaat dit over Doeveren, Plaisiersbos en Hoogveld). In de praktijk zal dat vaak het einde betekenen van lokale natuurgebieden.

Wat vragen wij?

Wat vragen wij als Natuurpunt Zedelgem, en bij uitbreiding Natuurpunt West-Vlaanderen , aan jullie als vertegenwoordigers van het ganse vlaamse middenveld?

Op zondag 26 april 2015 zullen wij om 11u in Doeveren (grens Loppem/Waardamme – aan de brug over de A17/E403) een persmoment houden, gevolgd door een korte wandeling in het domein, om te laten zien wat er op het spel staat. Per provincie gebeurt dit op een tweetal locaties. Doeveren is er daar 1 van. Alle media zullen aanwezig zijn.

Het is van immens belang dat we daar met zoveel als mogelijk aanwezig zijn.

Wij vragen dus aan jullie om jullie bestuursleden, leden en sympathisanten op te trommelen om in grote getale aanwezig te zijn. Stuur hen deze oproep, mail ze eveneens door naar jullie zusterverenigingen in nabijgelegen gemeentes. Zonder dramatisch te willen klinken, het is nu of nooit.

Wij danken jullie van harte voor jullie sympathie. Er is eveneens een petitie lopende die online getekend kan worden op www.natuurpunt.be

Meer info via stefaan.de.kerpel@proximus.be of op 0473 31 54 20