DE PARADOX IN DE MIGRATIE VAN LEPELAARS

Marc Nollet

Foto Marc Nollet

Vorsers van de Rijksuniversiteit van Groningen hebben de keuze van de overwinteringsgebieden bij bijna 6.000 lepelaars onderzocht voor de periode 1992 – 2010. De meeste vogels (ongeveer tweederden) overwinteren in MauritaniĆ« en Senegal, terwijl de rest in Europa blijft (Zowel in Frankrijk als op het Iberische schiereiland).

De onderzoekers stelden met verbazing vast dat de vogels die naar Afrika vliegen gemiddeld drie jaar oud worden maar dat zij die op het Europese continent blijven een jaar langer leven! Het is niet duidelijk waarom een grote meerderheid naar West-Afrika vliegt in plaats van binnen Europa te blijven. Er wordt verondersteld dat de sterkste dieren de beste plekjes in Europa bezetten zodat jongere en zwakkere vogels verplicht worden door te vliegen. Een andere reden zou de opwarming van het klimaat kunnen zijn waardoor de Europese overwinteringsgebieden geschikter worden.

Het volledige artikel (in het Engels) van de studie verscheen in het oktobernummer van “Animal Behaviour” en is op de website te downloaden na het betalen van $31.5 (klik HIER).