Slechtvalken hebben in 2010 zonder succes in Zeebrugge gebroed – door Hilde Fontier

Marc Nollet

Slechtvalk  Foto: Johan Buckens.

Blijkbaar heeft in het voorjaar 2010 een koppel slechtvalken een broedpoging ondernomen op de oostelijke strekdam van Zeebrugge, zo meldt ons Hilde Fontier. Er werd vastgesteld via de beveiligingscamera’s van de MBZ dat er eieren werden gelegd die op zekere dag door 2 kraaien werden opgepeuzeld. De mensen van Port Control en de zeesluis zouden dagenlang het koppeltje gevolgd hebben via deze camera’s. Ze zagen hoe ze toekwamen met voedsel en dit ter plaatse verorberden (blijkbaar waren de beelden toen niet zo appetijtelijk!). Ook na de lentevakantie zaten de vogels nog steeds in de buurt van hun nest.

Ook dr. Eric Stienen, wetenschappelijk attaché van het INBO bevestigde dat er inderdaad een koppeltje slechtvalken zat waarvan één van de 2 vogels nog erg jong was. Hij heeft gezien dat ze een nest hadden gebouwd met slechts enkele losse takken maar kon niet bevestigen of er ook eieren gelegd werden.

Heeft iemand nadere informatie omtrent dit mogelijke broedgeval dan is alle informatie welkom bij de voorzitter.