“Rare vogels op m’n koer.”

Paul Maertens

“Hee gebeur, ‘t zitten ier zeldzame vogels op m’n koer!”

 

Zo werd Peter Van Hove op 1 maart gebeld door zijn buurvrouwtje.

“En ze zijn aan ‘t vechten … en krijsen dan ze doen.”

Tijdens een luchtgevecht in hartje Brugge zijn 2 slechtvalk vrouwtjes samen in het koertje gevallen en nog verder blijven krijsen en vechten tot de niet geringde vogel gelost heeft.

Peter ging kijken en zag dat er 2 voor hem onbekende vogels aan het vechten waren op leven en dood op het koertje van de buurvrouw. Peter nam een ​​paar foto’s van achter het raam en zag dat er 1 vogel geringd was en deze vloog na een 10-tal min moeizaam weg van uit het hoog ommuurde koertje.

 

De andere bleef zitten met een vleugel die een beetje naar beneden hing.

 

 

‘s Middags zat dat beest er nog steeds en werd het VOC (Vogel Opvang Centrum) te Beernem gecontacteerd. Het VOC is dan gekomen en de vrouw van dienst heeft dan gezegd dat het een jonge slechtvalk was en heeft de gewonde slechtvalk met de blote hand gepakt en in een box gestoken en voor herstel mee genomen naar het VOC.

Op 7 maart kreeg ik een oproep van Antoine C om te assisteren bij het ringen van een slechtvalk in het VOC. Daar gekomen werd het vrouwtje met het net klem gezet en gegrepen om het beestje te ringen. Daar kon ik zien dat het om de slechtvalk ging die een week terug een moeilijk moment had bij de keuze welke kievit ze zou verorberen (op het achterhoofd 2 licht bruine vlekjes).

 

Midden de open weide in Bulskampveld hebben we haar gevraagd een oostenlijke richting  te kiezen om nieuwe gevechten te vermijden en haar de vrijheid terug gegeven.

 

 

Dank aan Peter de vriendelijke buurman, en aan Ellen en Manu van het VOC .

Paul en Antoine (14/03/22)