Ringen van de slechtvalkkuikens ’23

Paul Maertens

Het ringen en nu naar de eerste sprong                                Brugge, 06-06-‘23

 

Op Pinkstermaandag hadden we afspraak aan de voet van de toren om de drie slechtvalkkuikens in te schrijven in het bevolkingsregister van de Brugse slechtvalken.

Hiervoor moesten we naar het hoogste verdiep van Brugge met Antoine de ringer om elk kuiken te voorzien van een wetenschappelijke ring en een leesring zodat bij een latere aflezing of vondst hun afkomst kan achterhaald worden op het Kon Inst v Natuurwetenschappen te Brussel.

Interessant is dat je op onderstaande doorsnede van de torenspits, centraal geplaatst op de vierkante toren met de 4 hoektorentjes, je de nestbak ziet aan de oostkant op een hoogte van 90m aangeduid met rode pijl.

Hieronder enkele prachtige foto’s die Tine gemaakt heeft tijdens het ringen van de kuikens en webcambeelden van het openen van het deurtje, opruimen van de prooiresten en reinigen van cam2 en terugplaatsen van de kuikens.

Wat deze keer wel heel opvallend was: gedurende heel onze act hebben we geen enkel teken van aanwezigheid gemerkt van de ouders die anders alarmerend  rond de toren razen. Pas een halfuur later hebben we vanop een terras met zicht op …   de ouders zien vliegen rond de toren.

En daar komt pa nu met een belachelijk blauw parkietje, daar is toch geen eten aan voor 4 ! ! !

Nu kijken we vol verwachting naar de eerste sprong en dat het niet vanzelfsprekend is weten we van voorbije jaren toen er kuikens te zwaar wogen en zich niet terug omhoog konden vliegen naar de nestbak. Wat na een kort dieet dan toch lukte.

Wordt vervolgd.

Voor Mergus Slechtvalkenproject

Paul Maertens