GIERZWALUWEN 2016 – laatste nieuws.

Machteld Kaesemans

2016-07-15 Gierzwaluwen in gevecht

 

Willy Vermeersch bekommert zich al jaren om de zwaluwen, vooral de gierzwaluwen hebben zijn hart veroverd….lees hieronder zijn laatste belevenis.

 

Willy

 

Vorige week waren wij (Martine Wauters, Noël Vervaecke en ikzelf) getuige van een vechtpartij aan de kerk van Aartrijke.

 

Een paar jonge Gierzwaluwen, 1ste, 2de of 3de kalenderjaar, die nog geen eigen nestplaats hebben, gaan in deze tijd verbeten op zoek naar een geschikte plaats. Om die te vinden volgen ze aanvliegende mussen of spreeuwen die ook in holle ruimten van gebouwen broeden maar tevens hun eigen soortgenoten. Wanneer ze daarbij op een bezet nest stuiten kan een verbeten gevecht volgen met de eerste bewoners en dat soms met dodelijke afloop.

 

 

2016-07-15 Gierzwaluwen vechten

(wat je ziet : de twee indringers worden urenlang vastgehouden door een bewoner (kopje links) zodat ze geen kant meer op kunnen)

 

In Aartrijke hebben een paar koppels een plekje gevonden onder de dakgoot van een zijmuur waar ze binnen geraken via een kleine opening. Twee indringers begonnen daar een urenlang gevecht dat bijna slecht afliep, de bewoners verdedigden hun nestplaats met verve. Toen de twee “zoekvogels” probeerden te vluchten werden ze nog lange tijd aangehaakt door de inwoners zodat ze geen kant meer op konden. Dat was best eng om zien maar uiteindelijk liep alles goed af en konden ze wegvliegen.

 

Dit voorval toont eens te meer aan dat de nood aan geschikte nestplaatsen voor Gierzwaluwen zeer hoog kan zijn.

 

2016-07-15 Gierzwaluwen

 

 

Hier bij mij thuis heeft het koppel GZW dat nu al een vijftal jaar komt broeden in een van mijn nestkasten dit jaar opnieuw twee jongen. Ze groeien goed en zijn vandaag 33 dagen oud. Nog een tiental dagen en dan vliegen ze uit. Ze liggen al heel nieuwsgierig naar buiten te kijken.

 

 

2016-07-15 Gierzwaluwen thuis

 

Willy Vermeersch

 

Machteld Kaesemans