KERKUILEN ringen is steeds een belevenis !

Machteld Kaesemans

2015-07-29 Kerkuil 2 Willy

 

 

Gisteren stuurde onze gierzwaluwenspecialist “ Willy Vermeersch” enkele foto’s en tekst van jonge kerkuilen door.

 

 

In de schuur van een boerderij  in de buurt heb ik een vijftal jaar geleden samen met Marcel een nestkast voor kerkuilen opgehangen. Tot vorig jaar was deze nestkast niet bewoond maar in 2014 kregen we een  eerste broedsel met vier pulli.

 

 

2015-07-29 Kerkuil Willy Vermeersch

 

 

Dit jaar hadden we nog geen controle gedaan maar gisteravond stond Rik “ de uilenringer” plots aan mijn deur om toch eens een kijkje te gaan nemen. En jawel, we vonden drie mooie uilskuikens in de kast : de grootste haalde 367 gram, de tweede 345 gram en de kleinste 283 gram.

 

 

2015-07-29 Keruil ringen Willy

 

 

Ze waren dus redelijk goed doorvoed, bovendien lag er in de kast nog een vette bosmuis in voorraad! De drie kuikens werden door Rik deskundig van een ring voorzien, gewogen, gemeten en voorzichtig terug in de nestkast geplaatst. Alles werd keurig genoteerd in een apart schriftje.

 

 

2015-07-29 Kerkuilen Willy

 

 

In een tweede schuur iets verderop zat één van de adults onze actie nauwlettend te bekijken. Volgens Rik zijn er dit jaar veel broedsels maar wel opvallend kleiner dan vorig jaar. Toen was het top… heel uitzonderlijk!

 

Willy, Rik, Machteld.