BLIKVANGERS van 20-07 tot en met 26-07-2015

Machteld Kaesemans

2015-07-28 Roodhalsfuut Marnix Vyncke

Roodhalsfuut  /  Marnix Vyncke.

 

Deze week waarin het meer herfst dan zomer leek,  werden er op 25-07 slechts 28 soorten vogels gespot. Toch noteerde ik meer dan 90 waarnemers !

 

Iedere dag trokken er verscheidene natuurliefhebbers naar de Achterhaven om  de roodhalsfuut te bewonderen of te fotograferen. Deze voor ons toch zeldzame vogel, vooral in zomerkleed, is zeker een bezoek meer dan waard. Hij behoort tot de familie futen. Zo kwam ik op het idee alle geziene soorten van deze orde in het daglicht te plaatsen. Er werden ook geoorde fuut met juveniel, dodaars met kleintjes en natuurlijk de steeds talrijk aanwezige fuut  gespot. Deze laatste met zijn mooie tinten, zijn lange dunne hals en zijn prachtige koppluimen, rechtop staand bij balts, is een streling voor het oog van elke vogelaar.

 

Daarnaast merkte ik op dat enkele steltlopers reeds vertrokken waren uit hun broedgebied en opnieuw gezien werden in onze streek, zoals groenpootruiter, oeverloper, witgat, kemphaan en bosruiter.  Soms zijn ze echt moeilijk te determineren door de overgang van zomer- naar winterkleed.

 

Als nieuwe geziene soorten noteerde ik zwarte ooievaar, blauwe kiekendief, kwak en zwarte stern.

 

Dit was het voor deze week, hopelijk wat beter weer en minder wind voor de toekomst…maar op dit ogenblik zie ik nog steeds geen verandering!!!!

 

 

Dodaars + Juveniel    /    Geoorde Fuut + Juveniel

 

2015-07-28 Dodaars Marc Nollet 2015-07-28 Dodaars juv. Wouter Van Gasse

 

2015-07-28 Geoorde fuut Marc De Ceuninck 2015-07-28 Geoorde fuut juv. Nicole Joly

Marc Nollet  /  Wouter Van Gasse  /  Marc De Ceuninck  /  Nicole Joly

 

 

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Ann Wyckaert, Antoine Cornelis, Arnout Zwaenepoel, Augustijn de Ketelaere, Buyst Marie Rose, Catherine Priem, Chris Melis, Daniël Wybo, Danny Claeysier, Dario De Backer, David Botteldoorn, Dominique Bauwens, Dries Candaele, Emmanuel Crul, Eric Bienaime, Eric Hermy, Evy Van Heygen, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Frank Van de Velde, Freddy Rogiers, Gaby Wieme, Geert Carette, Geert Colembie, Geert De Clercq, Geert Spanoghe, Guido Catthoor, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Inventarisatie Damme golf, J Vanryckeghem, Jan D’hondt, Jan Swimberghe, Jelle Quartier, Jérôme Lesage, Joachim Bertrands, Johan Buckens, Johan Debuck, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Van Heulebrouck, Johan Vandepitte, Jonas Ghyselen, Jonathan Meire, Karina Samyn, Kenny Hessel, Kris Van den Abeele, Kris van Scharen, L Feys, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Vanpaemel, Luk Ingelbrecht, Machteld Kaesemans, Marc De Ceuninck, Marc Nollet, Marc P, Marcel Pottier, Marnix Vyncke, Martijn Roos , Michel Louette, Michiel De Koster, Mylle Johnny, Nicholas Endriatis, Nick Vanclooster, Noël Vervaecke, Norbert Desmet, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Peter Lambrecht, Pieter Van Hauwaert, Pieter Vanormelingen, Reinhardt Strubbe, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Tiemen De Smedt, Tim Vochten, Toon Van Elst, Valérie Goethals, Verduystert J.P., VWG Mergus, Werbrouck Roland, Wilfried Pattyn, Willy Dias, Willy Vermeersch, Wim Pauwels, Wim Van den Bossche, Wouter Faveyts, Yves Decneudt.

 

 

Fuut

 

2015-07-28 Fuut Marc Nollet

Marc Nollet

 

 

VOGELS + GEBIED “ DE BIJZONDERSTE” – Exacte plaats, aantal en data te vinden bij Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

 

 

Oeverloper    /    Witgat

 

2015-07-28 oeverloperFilip De Ruwe 2015-07-28 Witgat Marnix Vyncke

Filip De Ruwe    /    Marnix Vyncke

 

 

Kwartel: Zuienkerke.

Roodhalsfuut: Achterhaven.

Geoorde fuut: Roksem Put, Vlissegem Put.

Zwarte ooievaar: Uitkerke Weiden.

Lepelaar: Knokke, Uitkerke, Achterhaven, Dudzele, Hoeke, Lapscheure.

Kwak: Hoeke.

Grote zilverreiger: Beernem, Zedelgem.

Wespendief: Zedelgem, Torhuot, Knesselaere, Assebroek, Zwevezele, Wingene, Uitkerke.

Bruine kiekendief: Stalhille, Oudenburg, Zuienkerke, Uitkerke, Hoeke, Lapscheure, Houtave, Zeepolder, Zedelgem.

Blauwe kiekendief: Uitkerke.

Slechtvalk: Zedelgem, Koolkerke, Brugge, Knokke, Zeepolder, Zuienkerke, St. Pieters.

Bosruiter: Vlissegem.

Dwergstern: Knokke.

Grote stern: Knokke, Noordzee.

Zwarte stern: Achterhaven.

Zomertortel: Hoeke, Zuienkerke, Knokke.

Bosuil: Beernem.

Zwarte specht:  Beernem.

Wielewaal: Zedelgem.

Cetti’s zanger: Zeekanaal, Zeebrugge;

Sprinkhaanzanger: Zeekanaal, Knokke.

Braamsluiper: Heist.

Gekraagde roodstaart: Assebroek.

Goudvink: Zwinbosjes.

 

 

Kemphaan    /    Groenpootruiter

 

2015-07-28 Kemphaan Marnix Vyncke 2015-07-28 Groenpootruiter Marc De Ceuninck

Marnix Vyncke    /    Marc De Ceuninck 

 

Machteld Kaesemans   28/07/2015