Nieuws van de Brugse slechtvalken

Marc Nollet


Foto’s en tekst: Paul Maertens

.

Sinds begin februari volgen Johan, Jo, Antoine, Guido en ikzelf de slechtvalken iets intenser op, omdat in deze periode de balts begint en ook de keuze gemaakt wordt waar er mogelijk genest zal worden.

.

We hadden het dit jaar vlug door dat de hoogste loge het meest geprefereerd werd. Slechts sporadisch zagen we de slechtvalken op de Sint-Salvatorskathedraal en meer en meer zagen we het koppel op en boven de nestbak op de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Tot de tweede week van maart werden de beide slechtvalken meerdere keren waargenomen en daarna werd enkel nog het mannetje gespot. Het vrouwtje was uit ons gelijkvloerse gezichtsveld verdwenen maar van op de Halletoren kon je een streepje van de leigrijze rug van het vrouwtje opmerken op de nestbak.

.

Een nieuw nest werd voorbereid!

.

Bij de volgende observaties van op de Halletoren kon ik soms een stukje van de kop zien en een enkele keer ook een prooioverdracht.

.

Op woensdag 16 april hadden Guido en ik een afspraak aan de O.L.Vrouwekerk om op de toren zelf de toestand te gaan bekijken van het broedsel. De getrouwe slechtvalkenspotters wisten reeds enkele weken dat het Brugse koppeltje hoogstwaarschijnlijk bezig was met nestuitbreiding.

.

Om 14u stonden we beneden aan de toren en om half drie waren we reeds terug op de begane grond met het fraaie beeld voor ogen van één net uitgebroken jong kuiken en nog 3 eieren waarvan er ook al eentje een gaatje vertoonde.

.

Zaterdagmorgen 19 april stond ik om 9u30 aan de Halletoren om poolshoogte te gaan nemen van de toestand op het nest. Eens aangekomen ter hoogte van het klokkenverdiep stelde ik m’n telescoop op en kon ik enkel de aanwezigheid van het vrouwtje vaststellen. Pas rond 10u kwam uit het niets het mannetje aangevlogen en deponeerde een prooi op het rooster. Hij posteerde zich daarna enkele etages hoger op de toren. Het vrouwtje kwam direct in actie: ze nam de prooi, er werd wat plukwerk verricht wat aan de neerdwarrelende veertjes te zien was en toen zag je de neerbuigende beweging van de voederende moeder slechtvalk.

.

.

Indien je nu zelf de volgende weken de kroost wilt zien groeien dan is de beste optie: beklim met een telescoop de Halletoren. Doe dit best ’s morgens bij de eerste shift om 9u30. Dan staat de zon op z’n best en kan je misschien al enkele donsjongen ontwaren.

.

We houden jullie natuurlijk op de hoogte.

.

Groeten
De slechtvalkenspotters
Paul Maertens

.

Foto Slechtvalk 2013 van Bart Martens