Fonteintjes : 8/02/2010

Frank De Scheemaeker

Voor het eerst dit voorjaar op de fonteintjes gestaan.  Gewacht op de luwte van de zuidwester van de voorbije dagen.  Een zonnetje en een lichte bries (helaas uit het westen) en een niet al te koude dag, ca. 8 °c.  Dus met een grote ganzenverwachting post gevat.

Grote groepen (tot 200 ex.) anser spec. over het binnenland, helaas te ver om er iets te kunnen van maken.  Opvallend was de eerder noordelijke ipv no richting die alle kleine rieten aandeden.  Soms een groepje van 13 duiker spec. naar noord dan 20 naar zuid, dan 10 naar noord, en zo gans de morgen.  Af en toe ook al grote groepen spreeuwen tot ca. 150 ex.  Kievitten begonnen maar pas goed vanaf 9h30 met vooral een piek naar de middag toe.  Nog geen goudplevieren, morgen ?

Sijsjes vlogen goed, vooral over de duinen en het zeebos, vooral in groepjes van ca. 10 ex.  Zoals altijd wrsch wnw van een aantal soorten : ijsgors (enkel roepje, maar kort en niet gezien), grote gele kwik (jizz, te ver), ….

Over zee vlogen de aalscholvers (nagenoeg allen ad.) niet slecht, tot één groep van 27 ex., de blauwe reigers; 2 over zee, 1 laag over binnenland en 2 super hoog.   Het hoogtepunt was toch wel een groep van ca. 200 wulpen, samen met een groepje brandganzen (kortstondig)

Morgen zo wind, indien de mist en de wolken beperkt blijven, … nog meer ganzentrek ?