Aalscholvertelling 16 januari 2011

Wim Jans

De aalscholvertelling is weer rond, onze werkgroep is er weer in geslaagd om alle slaapplaatsen simultaan te tellen zodat de hoogste betrouwbaarheid van cijfers verkregen werd. Met dank aan alle tellers: Frank de Scheemaeker en Stefaan Anseeuw(Zwin), Rudi Vantorre(Kanalen Achterhaven en Put van Cloedt), de ploeg van Damme: Moniek Knuysen, Emmanuel Crul,Robrecht Pillen en Johan Boussauw, Nicolas Endriatis(Buffelbrug en Expresswegput),Luc De Cat(Vloethemveld) en Gabriël Wieme(Misériebocht). Zelf nam ik de Blauwe toren voor mijn rekening.

De reultaten dan:

Blauwe Toren: 50; Misériebocht  54; Vloethemveld 232; Damme: slaapplaats 1: 108; slaapplaats 2:0; Expresswegput 58; Buffelbrug 14; Kanalen Zelzatebrug tot Palingpot 243; Put van Cloedt 26. Een totaal van 793 Aalscholvers. Geen slecht resultaat: de koude periode  heeft blijkbaar niet veel invloed gehad op de aantallen maar dat was verleden jaar ook al het geval, toen viellen de aantallen in het binnenland sterk terug terwijl de kust goed stand hield. Geen slaapplaats meer in de buurt van de Boeveriepoort maar duidelijk een slaapplaats aan de Buffelbrug. Ik vermoed dat de Aalscholvers die foerageren op de reien, aan het Stil Ende en op de Oostendse vaart gaan slapen aan de Expresswegput en aan de Buffelbrug.

Wim Jans

N