Sfeerverslag van eerste woensdagavond excursie naar Wijnendalebos

Johan Van Heulebrouck

Met een 8 tal deelnemers vertrokken we van de parking van Tillegembos.  We gokten op een 15 tal deelnemers.  Groot was onze verbazing toen we op de parking van Wijnendalebos een 30 tal enthousiaste deelnemers zagen staan.  Voor Mergus was dit een nieuwe bestemming, zo te zien direct een schot in de roos.

Geert Carette gaf ons een korte inleiding en daarna gingen we op stap.  Na alle regen van de voorbije periode viel het deze avond best mee, een paar druppels, meer niet.

Na korte tijd kwam Bart Van Thuyne, voorzitter van de HMG onze rangen vervoegen.  De geschiedenis van bos en kasteel werden uitgelegd.  Er werd zelfs verwezen naar ‘ons’ Bulskampveld.  De naam van Robrecht de Fries werd uitgesproken.  We passeerden een Duitse munitiebunker waar de vleermuizen (5 verschillende soorten in dit bos) heden ten dage dankbaar gebruik van maken.

We aanhoorden een spokenverhaal, we leerden onze Koning Leopold III wat beter kennen, we hadden zowaar een ontmoeting met Adam en Eva.  En tussen al die verhalen en prachtig natuur door hoorden of zagen we de Zwarte Specht, Kuifmees of was het Pimpelmees ?, Gierzwaluw, Wielewaal, Zwartkop, Tuinfluiter, Winterkoning, Roodborst, Grote Bonte Specht, Boomklever en Boomkruiper,…  Misschien vergeet ik er wel één !?

Tenslotte bleken ze hier ook een ‘vaste’ slechtvalk te hebben doch enkel tijdens de winter.

Terug aangekomen op de parking kregen onze twee gidsen een warm applaus.  En onze beider gidsen gingen op datzelfde warme elan door en boden ons warempel een digestief aan.  Deze geste werd letterlijk en figuurlijk gesmaakt.  Iedereen sloeg aan de praat, we konden tevreden zijn, ons doel werd terug bereikt, op zomerse avonden samen op stap, om iets te horen en te zien, om bij te leren over de natuur in eigen streek, dit alles in een ongedwongen vriendschappelijke Mergus sfeer.

Allen op woensdag 23 mei naar domein Kampveld te Oostkamp waar Romain Deloof onze gastheer zal zijn.  Johan en het ganse Mergus bestuur.