DE JONGE SLECHTVALKEN

Machteld Kaesemans

 

Guido Orbie meldt:

 

“Goed nieuws van onze Slechtvalken”

 

Een goeie 2 weken oud zijn ze nu en om het nog wat scherper te stellen : zo ongeveer 18 dagen, de drieling geboren op ‘t hoogste van Brugge. Tijd dus voor een nieuwe stap in hun jonge leven met als kenmerk een heuse ring. De plechtigheid vond plaats in alle intimiteit met den Gust, vaste ringer van Guy Robbrecht en het FIR. Dat de jonge vogels niet opgezet waren met het vreemde bezoek kan men zich inbeelden en ze gingen dan ook als dusdanig te keer : luidkeels roepend op pa en ma die al even luidruchtig en angstig hun belaagde jonge kroost wilden behoeden voor meerder onheil.

 

 

 

Den Gust is een ervaren ringer en de ceremonie verloopt als gepland : één voor één worden de vogels gewogen, gepootringd, gemeten en zelfs ontdaan van een donsveertje dat in de universiteit van Louvain la Neuve op DNA zal worden onderzocht. Het kleinste van het trio is een mannetje en weegt net 500 gram , zijn twee zussen zijn wel doorvoed en wegen respectievelijk 790 en 900 gram.

De komende dagen en weken zullen ze ferm aandikken en zal het ouderpaar dan ook geweldig in de weer zijn met de aanbreng van prooien. Een spektakel dat we best kunnen meemaken van op een bank in het plein achter Gruuthuuse.

 

Het ultieme vertrek vanuit de geboortekerk kunnen we wellicht situeren op het einde van de maand, laat zeggen de laatste week van mei, een periode tijdens dewelke de vogels heel wat kabaal en vleugeloefeningen kunnen maken.

 

In de rand nog even dit : niet alleen in Brugge hebben de Slechtvalken een poot aan de grond in West-Vlaanderen, ook in Oostende , Harelbeke  en voor het eerst in Ieper hebben dit jaar Slechtvalken gebroed. En om het nog wat grenzenlozer te maken : op Sicilië broeden zo maar eventjes 500 koppel Slechtvalk.

 

Afspraak eind mei bij valavond en mooi weer voor het uitwuiven van deze prachtvogels.

 

Guido Orbie

Verantwoordelijke project ‘Slechtvalken’