BLIKVANGERS van 16-03 tot en met 22-03-2015.

Machteld Kaesemans

 IJslandse Grutto  /  Patrick Keirsebilck.

 

De IJslandse grutto bracht net als vorig jaar, op ongeveer hetzelfde tijdstip, een bezoek aan de weiden van ’t Pompje en de Schorrenweiden. Mooi om te zien met hun diep rood-bruine kleur dat ver naar achter doorloopt.

 

Aan Roksem put viel er ook een en ander te spotten, meerdere geoorde fuut, een zeldzame topper, brilduiker, geelpootmeeuw, zwartkopmeeuw e.a. waren aanwezig. De velduilen van de Uitkerkse Polder bleven een magneet voor vele fotografen. Het is trouwens een prachtvogel, zowel in zit als in vlucht. Hopelijk blijven er ook enkele koppels om te broeden !

 

Een paar mooie steltlopers werden in beeld gebracht zoals deze zwarte ruiter die lijkt te poseren voor de camera. Af en toe werd een witgat opgemerkt, eveneens  van het geslacht Tringa. Watersnip was regelmatig van de partij, houtsnip ziet men heel wat minder en blijkt zeer moeilijk te fotograferen. Spijtig genoeg vond ik vooral dode exemplaren bij mijn zoekwerk naar een geschikte afbeelding.

 

Niet zeldzaam maar heel mooi en veel gezien zijn boomklever en boomkruiper, wel moeilijk om mooie en goed belichte foto’s van deze vogels te vinden.

 

De lente en de lentetemperaturen krijgen we nog steeds niet…dus we wachten tot de voorjaarstrek volledig in gang schiet !

 

 Topper

 

 Jan Geens

 

 

Geoorde Fuut in zomerkleed

 

Marc De Ceuninck

 

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Annick Vercaemer, Antoine Cornelis, Bart Van Thuyne, Bart Vantorre, Bastiaan de Ketelaere, Benedict De Laender, Bernard Dekimpe, Bert Kindermans, Bert Willaert, Catherine Priem, Chris Melis, Daniël Wybo, Danny Claeysier, Danny Dewulf, Dominique Bauwens, Dries Candaele, Emmanuel Crul, Emmanuel Desmet, Eric Hermy, Erwin Derous, F Maes, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Freddy Cordy, Freddy Rogiers, Gaby Wieme, Geert Carette, Guido Orbie, Guido Rappé, Hans Delrue, Hans Hillewaert, Hans Vandenberghe, Hans Vansteenbrugge, J Vanryckeghem, Jan Baert, Jan Swimberghe, Jasper Mussche, JC Jason, Jean-Pierre R., Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Van Heulebrouck, Johan Vandepitte, Joke Lagrou, Jonas Ghyselen, K. Van Parys , Kenny Hessel, Koen Baute, Koen Verbanck, Krien Hansen, Kris Boers, Kris Lesage, Kristof Hurtekant, Kurt Stroobandt, Leo Declercq, Louis Bostyn, Lowie Lams, Luc Creylman, Luc De Cat, Luc Lippens, Luc Vanpaemel, Ludo Nelen, Luk Ingelbrecht, Machteld Kaesemans, Marc De Ceuninck, Marc Mouton, Marc Nollet, Marc Rogghe, Marcel Pottier, Margaux Boeraeve, Marnix Vyncke, Martine Wauters, Matthias Hoys, Michel Louette, Miguel Depoortere, Monica Acton, Mylle Johnny, Nic De Priester, Nick Vanclooster, Noël Vervaecke, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Pattyn Francis, Paul D’hoore, Paul Durinck, Peene Dirk, Pierre Tavernier, Pieter Van Hauwaert, Rijn Van Maele, Rik Vande Kerchove, Romain Deloof, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sebastiaan Hanoulle, Simon Brandt, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Steven D’haese, Stijn Borny, Stijn Cooleman, Sven Maly, Tom D’heedene, Valérie Goethals, Van Colenberghe Eric, Vandaele M, Vandekerkhove Danny, Vandeputte Christian, Verduystert J.P., Vic Puype, Ward Tamsyn, Willem Jans, Willy Dias, Windels Martin, Wout Vande Sompele.

 

 

Velduil 

 

 Danny Claeysier

 

 

VOGELS + GEBIED “ DE BIJZONDERSTE” – Exacte plaats, aantal en data te vinden bij Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

 

 

Zwarte Ruiter  /  Witgat  /  Watersnip  /  Houtsnip. 

 

 

 

 

1 & 2 Marc Nollet    /    3 Filip De Ruwe    /    4 Gilles Delforge 

 

 

Sneeuwgans: Het Zwin.

Zomertaling: Achterhaven, Damme, Roksem Put.

Topper: Roksem Put.

Geoorde fuut: Roksem Put.

Lepelaar: Uitkerke, Knokke, Oudenburg, Zeebos, Oostkerke.

Roerdomp: Zedelgem, Oudenburg.

Koereiger: Meetkerke.

Grote zilverreiger: ZIE HIER

Kuifaalscholver: Zeebrugge.

Bruine kiekendief: Oudenburg, Uitkerke, Knokke, Varsenare, Wenduine.

Blauwe kiekendief: Uitkerke, Zeebos.

Havik: Ichtegem.

Slechtvalk: Brugge, Uitkerke, Zeebrugge, Meetkerke, Zedelgem, St. Andries, Hoeke. Damme.

Waterral: Moerbrugge, Lissewege, Damme, Beernem, Uitkerke, Roksem Put.

Bokje: Assebroek, Torhout.

IJslandse grutto: Weiden Pompje.

Pontische meeuw: De Haan / Wenduine Strand.

Geelpootmeeuw: Roksem Put.

Bosuil: Zedelgem.

Velduil: Uitkerke, Zuienkerke.

Kleine bonte specht:  Beernem, Zedelgem;

Zwarte specht:  Wingene, Wingene, Zedelgem, Beernem.

Baardman: Uitkerke.

Boomleeuwerik: Fonteintjes, Zwinbosjes, De Haan / Wenduine.

Cetti’s zanger: Zeebrugge, Meetkerke.

Waterpieper: Wingene, Knokke, Meetkerke, Oudenburg, Achterhaven.

Rouwkwikstaart: Uitkerke.

Kleine Barmsijs: Wingene.

 

 

Boomklever    /    Boomkruiper

 

 

 Marc Nollet    /    Eddie Meynen.

 

Machteld Kaesemans  24/03/2015