Blikvangers van 27/11 tot en met 03/12/2017

Machteld Kaesemans

De kleine winterprik van deze week bracht al nieuw leven in onze tuinen en parken. De blikvangers gaan hoofdzakelijk over deze kleinere vogels die massaal van het Noorden naar hier zijn afgereisd.

Bij de Appelvink is dit de grootste invasie die ooit werd vastgesteld. Aan voedertafels doen Appelvinken zich soms tegoed.

Grote barmsijzen werden op meerdere plaatsen gespot. Op hun trekroute zoeken ze gebieden waar ze een goede winteroogst vinden. De mogelijke oorzaak dat ze dit jaar in grote getale in onze contreien te zien zijn is een nijpend tekort aan zaden.

Het Sijsje werd eveneens in grote groepen, overvliegend of foeragerend op vele terreinen gespot.

De Zwarte mees  wordt eveneens dit jaar opvallend meer gezien. Ze lusten vooral pindanoten en zonnebloempitten…en dit werd bevestigd deze week in onze tuin. Staartmees, Kuifmees, Pimpelmees en Koolmees waren eveneens aanwezig. De twee laatste genoten van het lekkers op de voedertafel.

Bij de vinkenfamilie vernoem ik nog graag de Keep ook een Noordelijke gast, de Goudvink en de Putter..

Jaarvogels zoals de Grote bonte specht, de Groene specht en de zeldzamere Middelste bonte specht waren ook van de partij.

Lees deze tekst van Roland Vannieuwenhuyze: “De laatste tijd is het hier nogal dikwijls een spechtenfeest in de tuin.  Gisteren 2 grote bonte, 1 groene specht, en 1 middelste bonte specht. De 2 grote bonte en de middelste bonte kwamen af op een vetbol, de groene was een beetje toeval want we zien hem niet alle dagen (alhoewel toch regelmatig)”

Natuurlijk zien we nog steeds onze vaste gasten in de tuin zoals huismus, roodborstje, heggenmus, vink, groenling  e.a.

Dit was het voor deze week. Vrijdag wordt het opnieuw kouder dus zorg voor een goed gevulde voedertafel.

Groetjes van Machteld.

Grote Barmsijs

© Marnix Vyncke

Keep

© Patrick Keirsebilck

Putter

© Geert Vanhulle

Sijs

© Filip De Ruwe

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Antoine Cornelis, Antoon Ovaere, Arlette Mestdagh, Arnout Zwaenepoel, B. Calis, Bart De Keersmaecker, Bart Van Thuyne, Bart Vantorre, Bruneel Luc, Catherine Priem, Chiwy Brigitte, Christine Verscheure, Dany Salembier, Dirk Anseeuw, Dries Candaele, E J E Boumans, Emmanuel Crul, Emmanuel Schaeverbeke, Eric Hermy, Erik De Meersman, Erik Etienne, Etienne Peeters, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Francoise Henin, Frank De Scheemaeker, Frederik Willemyns, Gaby Wieme, Geert Carette, Geert De Clercq, Geert Vanhulle, Gerin Pascale, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Heidi Rau, Henk Loobuyck, Isabelle Bossuyt, Ivan Leroy, J Vanryckeghem, Jacques Vanheuverswyn, Jan Baert, Jan De Vlaemynck, Jan Swimberghe, Jan Versigghel, Jasper Vandecasteele, Jean Pieters, Jelle Quartier, Johan Buckens, Johan En Karin Steuperaert-Mels, Johan Rys, Johan Van Heulebrouck, Jorg Lambrechts, Jozef Germonprez, Jp Valentin, Julie Lecomte, Koen Baute, Koen Vandepitte, Koen Vandorpe, Koen Vervaeren, Kristof Goemaere, Kurt Van Damme, Lecompte Kobe, Leo Declercq, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Lefeber, Luc Vanpaemel, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc De Ceuninck, Marc Deknock, Marc P, Mark Logghe, Marnix Vyncke, Mathieu Vandewiele, Mick Peerdeman, Mike Vandeperre, Mylle Johnny, Nathan De Fruyt, Nick Vanclooster, Noël Vervaecke, Olivier Dugaillez, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Patrick Verté, Pattyn Francis, Paul Decuypere, Peene Dirk, Peter Schuermans, Philibert Moeyaert, Philippe Deprez, Pierre Blockx, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robrecht Pillen, Roland Vannieuwenhuyze, Romain Deloof, Rousseau Corentin, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sebastiaan Hanoulle, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Cornelus, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Thijs Tanghe, Tony Parmentier , Valérie Goethals , Vandeputte Christian, Vic Puype, Willy Dias, Willy Vermeersch, Wim Pauwels, Wim Van Sompel, Wouter Van Gasse.

Zwarte Mees

© Jan Baert

Staartmees

© Marnix Vyncke

Kuifmees

© Johan Buckens

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Middelste Bonte Specht

© Roland Vannieuwenhuyze

Grote Bonte Specht

© Marc Nollet

Groene Specht

© Marnix Vyncke

VOGELLIJST:

Grote zaagbek, Geoorde fuut, Roerdomp, Koereiger, Grote zilverreiger, Jan-van-gent, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Smelleken, Slechtvalk, Waterral,  Paarse strandloper, Geelpootmeeuw,  Kerkuil,  Bosuil, Velduil, Middelste bonte specht, Zwarte specht, Roek, Matkop, Boomleeuwerik,  Strandleeuwerik, Cetti’s zanger, Siberische tjiftjaf, Waterpieper, Grote barmsijs, Kleine barmsijs, Frater, Goudvink, Appelvink, IJsgors.

Voedertafel

© Geert Vanhulle

Bovenste foto: © Appelvink / Marc Nollet

Machteld Kaesemans  5/12/2017