Vogelfestival Damme op zondag 13 december 2015

Johan Van Heulebrouck

fotovogelfestival

Beste allen,

 

Een tijdje terug had Natuurpunt Damme onze vogelwerkgroep Mergus aangesproken om de kijkhut in de stadswallen te bestaffen vanaf 13 uur. Met heel veel sympathie zegden we aan onze Damse vrienden onze medewerking toe.  Met volle goesting trokken Stefaan A, Karina S, Marc DC en Johan VH na de middag naar de kijkhut.  Onze Voorzitter en Machteld waren verontschuldigd.

 

Tijdens onze aanwezigheid mochten we een aantal natuur en vogelliefhebbers verwelkomen die we met graagte te woord stonden al konden we niet van een overrompeling spreken.  Het grijze weer speelde ons wel wat parten.

 

De bende van vier legde zichzelf een ambitieuze doelstelling op om 50 soorten te spotten deze namiddag.  Uiteindelijk strandden we op een 40 tal verschillende soorten waarvan de belangrijkste waren : verschillende eendensoorten waarvan de reeds balsende wintertalingen toch wel de show stalen.  De steltlopers lieten zich vertegenwoordigen door watersnip en witgat, …   We zagen buizerden in diverse fasen.  Een prachtig vrouwtje bruine kiekendief vloog voorbij, puur genieten was dat.  Dankzij Paul D konden we nog een slechtvalk en een sperwer aan onze lijst toevoegen.   Slechts een vijftal kleine rietganzen schoven voorbij onze lens.  We beëindigden een toffe namiddag met het goudhaantje en de ooievaar.   De gedetailleerde lijst vinden jullie op onze waarnemingensite.

 

 

Rudy en andere bestuursleden van NP Damme kwamen langs om één van de zeven werken van barmhartigheid te volbrengen, namelijk de dorstigen laven.  We kregen deskundige uitleg over de recent uitgevoerde beheerswerken die moeten helpen zorgen voor een betere waterhuishouding.

 

Met de avondschemering trokken we tevreden en voldaan het hek achter ons dicht.  We danken uitdrukkelijk NP Damme voor alles wat zij tot op heden voor de natuur met zijn prachtige reservaten in Damme gerealiseerd hebben en wensen hen alle succes toe bij de verdere uitbouw ervan.

Namens Mergus en de mede kernbestuursleden,

Johan Van Heulebrouck