ROEK ALS OVERWINTERAAR (2014-2015) UIT DE POLDER VERDWENEN

Frank De Scheemaeker

 

Jaar na jaar zagen we de aantallen overwinterende Roeken in onze polderregio teruglopen. Het laatste bolwerk(je) waren de weiden Koolkerke tussen de Ronselarestraat en de Brugse Steenweg op de grens tussen Koolkerke en Oostkerke. Nadat we daar in het winterhalfjaar 2012/2013 nog 19 waarnemingen verrichten tussen 25/11 en 15/02 met als maximum 8 ex op 08/01 en in het winterhalfjaar 2013/2014 nog slechts 5 tussen 17/01 en 10/02 met als maximum 4 ex op 25/01, was het deze winter over en out! Geen vaste overwinteringsplaats meer ten Noorden van Brugge. Ook geen waarnemingen meer uit het Grijs Peerd te Sint-Kruis zodat de meest noordelijke plaats om Roeken te spotten nu de weiden ten zuiden van Damme zijn.
Dit betekent gelukkig niet dat de soort in vrije val zou zijn. Neen – studies laten uitschijnen dat de aantallen dichter bij de broedgebieden gaan overwinteren en niet meer naar de Belgische en of Nederlandse kust trekken.

Frank De Scheemaeker – frank.descheemaeker@skynet.be

 

Foto: Marc Nollet