OPROEP VANUIT BATUMI

Frank De Scheemaeker

Beste vogelkijkers,

 

Vorig najaar telden we in Batumi weer een nieuw record. 1,3 miljoen roofvogels op twee maanden tijd, waarvan 662,600 Wespendieven, 526.743 steppebuizerds en 113,302 Zwarte wouwen. Memorabel was de piekdag van steppebuizerd op 4 oktober, met 280.000 individuen. De trekroute door in Georgië is wederom op de kaart gezet, en het is een van de beste sites ter wereld om massale roofvogeltrek te ervaren.

 

Ook dit jaar zoeken we vrijwilligers om de telling rond te krijgen.

 

Tellers worden geacht om minstens twee weken mee te draaien (met een aantal verlofdagen) tussen 17 augustus en 16 oktober. We voorzien acco, eten en een korte training in roofvogel-ID. De inschrijvingen staan al even open, maar er is zeker nog ruimte voor gemotiveerde kandidaten, zowel ervaren als minder ervaren. We zoeken ook nog een coördinator die voor de volledige twee maanden de telling in goede banen leidt. Alle praktische informatie op http://www.batumiraptorcount.org/visit/visit-us-raptor-counter.

 

Zie je het niet zitten om minstens twee weken roofvogels te tellen, dan ben je altijd welkom in de gastenkamers of op een georganiseerde trip.

 

Zo organiseren we samen met STARLING een groepsreis begin september (29 aug – 6 sep), waarbij een groot deel van de inkomsten naar de lokale families en natuurbescherming gaat.

 

De reis richt zich op de piekdag van Wespendieven (>100.000) en Grauwe kiekendieven (>2.000) en staat garant voor zeer diverse trek, ook van zangvogels en steltjes. De trip wordt gegidst door een van de oprichters van de BRC die de streek als zijn broekzak en het maximale weet uit de trip te halen. Je kan je geen betere gids wensen, als zeg ik het zelf 😉 Er is ook een extensie aan vast te knopen, om het Georgische binnenland te verkennen en de Kaukasische specialiteiten te zien.

http://www.starlingreizen.be/reizen/fenomenale-roofvogelreis-batumi

Groeten,

Johannes