BLIKVANGERS van 23-03 tot en met 29-03-2015

Machteld Kaesemans

Blauwborst  /  Marnix Vyncke 

 

Het was een stormachtige week, met meer najaarsweer dan lente. Toch waren er een paar hoopgevende signalen. Blauwborst werd op verscheidene locaties gespot zelfs zingend…moedige kereltjes vind ik ! Een eerste rietzanger zat in de Velduilweiden te Uitkerke, een zwartkop fleurde de omgeving op met zijn melodieus gezang en een oeverzwaluw bezocht  Roksem Put.

 

Nu de laatste velduilen wellicht aan het vertrekken zijn naar hun broedplaats, wil ik de geziene uilensoorten eens in beeld brengen. Meerdere  zijn al bezig met het denken aan het nageslacht ! Deze vogels worden door de fotografen graag vastgelegd op de gevoelige plaat wat niet eenvoudig is, het zijn trouwens vooral nachtdieren.

 

Tot slot wil ik nog even het ijsvogeltje belichten…de aantrekking van de warandeputten. Ook zij begonnen met balts en paringsritueel.  De foto ernaast  van rouwkwikstaart steekt fel af tegenover de fluorescerende tinten van de ijsvogel.

 

Het ziet er niet naar uit dat deze week beter wordt qua weer. Toch maar hopen op nog een paar nieuwigheden !!!

 

 Rietzanger

 

Danny Claeysier

.

 Zwartkop

 

 Paul Wouters

 

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Antoine Cornelis, Arnout Zwaenepoel, Bart Lambert, Bart Vantorre, Bastiaan de Ketelaere, Bert Kindermans, Catherine Priem, Dan Crabbe, Daniël Wybo, Danny Claeysier, Dany Depauw, David Botteldoorn, Devos Johan, Dries Candaele, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erwin Derous, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Frank De Scheemaeker, Frank Debeil, Gaby Wieme, Geert De Clercq, Geert Vanhulle, Gert Govaerts, Guido Orbie, Guido Rappé, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Hillewaert, Hans Matheve, Hans Vansteenbrugge, Herman Blockx, J Vanryckeghem, Jan Swimberghe, Jasper Mussche, Jean Pieters, Jelle Quartier, Jeremy Demey, Johan Beyne, Johan Buckens, Johan Debuck, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Karel Tack, Kenny Hessel, Kris Struyf, Kristof Hurtekant, L Feys, Leo Declercq, Liselotte Derous, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Lippens, Luc Van den Kerchove, Luc Vanden Berghe, Luc Vanpaemel, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc De Ceuninck, Marc Nollet, Marc Rogghe, Marcel Pottier, Marie-Christine Depuydt, Marnix Vyncke, Michel Louette, Michiel De Koster, Miguel Depoortere, Mylle Johnny, Nick Vanclooster, Noël Vervaecke, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Pattyn Francis, Peene Dirk, Pierre Tavernier, Pieter Van Hauwaert, Reinhardt Strubbe, Rik Vande Kerchove, Romain Deloof, Roobaert Danny, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sebastiaan Hanoulle, Serge Allein, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stijn Borny, Stijn Cooleman, Sven Maly, Valérie Goethals, Vandekerkhove Danny, Vandeputte Christian, Verduystert J.P., Walter Van Spaendonk, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Aelvoet, Willy Dias, Wim Lammerant, Wim Pauwels

 

 

 Oeverzwaluw

 

Marnix Vyncke 

 

VOGELS + GEBIED “ DE BIJZONDERSTE” – Exacte plaats, aantal en data te vinden bij Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

 

 

Velduil  /  Ransuil  /  Bosuil  /  Steenuil

 

 

 

 

 Marc Nollet  /  Marnix Vyncke  /  Dieder Plu  /  Johan Buckens

 

Zomertaling: Oudenburg, Roksem Put.

Topper: Roksem Put.

IJseend: Zwinpark.

Geoorde fuut: Roksem Put, St. Kruis.

Lepelaar: Uitkerke, Knokke, Oudenburg.

Roerdomp: Moerbrugge, Oudenburg.

Koereiger: Meetkerke.

Grote zilverreiger: Zedelgem, Lapscheure.

Bruine kiekendief: Oudenburg, Knokke, Achterhaven, Koolkerke, Lapscheure, De Haan.

Blauwe kiekendief: Uitkerke.

Havik: De Haan, Knokke, Ettelgem.

Slechtvalk: Brugge, Zeebrugge, Zedelgem, Uitkerke, Beernem, Loppem, Damme.

Waterral: Moerbrugge, Damme.

Bokje: Oudenburg, Damme, Assebroek.

Oehoe: Knokke.

Bosuil: Varsenare, St.Kruis, Beernem.

Velduil: Uitkerke.

Kleine bonte specht:  Ramskapelle, Wingene, Assebroek, Loppem.

Middelste bonte specht: Beernem.

Zwarte specht:  Zedelgem, Beernem.

Kuifleeuwerik: De Haan.

Boomleeuwerik: Zwinbosjes.

Cetti’s zanger: Zeebrugge.

Blauwborst: De Haan, Uitkerke, Damme, Oudenburg, Vlissegem.

Waterpieper: Wingene, Achterhaven.

Rouwkwikstaart: Achterhaven, Knokke.

Goudvink: Zwinbosjes.

Geelgors: Wingene.

 

 

 IJsvogel    /    Rouwkwikstaart

 

 

 Luc Van den Kerchove    /    Marc Nollet

 

Machteld Kaesemans  31/03/2015