BLIKVANGERS van 23-01 tot en met 29-01-2017

Machteld Kaesemans

 

© Witbuikrotgans  /  Johan Buckens.

Witbuikrotgans was de blikvanger van deze week! Reeds van 2013 werden ze niet meer gezien, nu twaalf exemplaren aan Het Zwin.
De kleine zwaan vindt blijkbaar sinds verscheidene weken “zijn stek” in de Maldegemse Polder van Lapscheure, maximaal werden er 67 vogels gespot. Een kuifaalscholver zat aan de Voorhaven van Zeebrugge. Roodkeelduiker en kuifduiker werden eveneens genoteerd.

Drie soorten snippen die gemakkelijk verward kunnen worden, werden gezien: het bokje de kleinste, watersnip de meest voorkomende en houtsnip zeer schuw en moeilijk te fotograferen.

De Uitkerkse Polder werd nog steeds overbevolkt door fotografen die een uniek beeld van jagende of rustende velduilen wilden schieten. De geheimzinnige roerdomp en af en toe een waterral werden hier gezien.

Matkop, Europese kanarie, goudvink, ijsgors en sneeuwgors bij de kleinere vogels zijn, steeds het vinden overwaard.

Hierbij wil ik iedereen danken die de tuinvogels geteld hebben dit weekend en een bezoekje gebracht hebben aan de Mergusstand in Groenwaecke.

Machteld.

Kleine Zwaan    /    Kuifaalscholver

 

© Marc De Ceuninck    /    Herman Blockx

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Alexis De Munck, Anna Schneider, Annemie Opdebeeck, Antoine Cornelis, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, Aurélien Kaiser, Baptiste Remy, Bart Augustijns, Bart Lemey, Bart Willaert, Bram D’hondt, Bram Vlaeminck, Caroline De Wulf, Catherine Larbalestrier, Catherine Priem, Chris Coeckelbergh, Chris Melis, Claire Fery, Daniel Decloedt, Danny Claeysier, Dario De Backer, David Botteldoorn, De Boeck Benoit, Denis Van Der Elst, Dieren onder De Wielen, Dirk Verhavert, Dominique Stiennon, Dominique Verbelen, Dries Candaele, Dries Van De Loock, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erik De Meersman, Erwin Derous, Erwin Sys, Fabien Ryckebosch, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Florian Martens, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Freddy Rogiers, Frederik Willemyns, Gaby Wieme, Geert De Clercq, Geert Jonckheere, Gerin Pascale, Guido Orbie, Guido Rappé, Guy Borremans , Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Vansteenbrugge, Harry Van De Laer, Hubert Brandt, Ivan De Wispelaere, Ivan Leroy, J Vanryckeghem, Jan D’hondt, Jean Pieters, Jelle Quartier, Jo Seynaeve, Joachim Pintens, Johan Devos, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Jonas Pottier, Jp Valentin, Julie Lecomte, Kamiel Aerts, Karina Samyn, Kathy De Lange, Katrien Vanhouteghem, Koen Baute, Koen Maertens, Koen Willaert, Kris Lesage, Kris Van Scharen, Kris, Marsboom, Kurt Van Damme, L Feys, Leo Declercq, Louis Robeyns, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Lippens, Luc Teugels, Luc Van Den Kerchove, Luc Vanpaemel, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc De Ceuninck, Marc Deknock, Marc Nollet, Marc Pirmez, Marc Van Daele, Marcel Pottier, Marian Crombach, Marijn Bauters, Mark Logghe, Marnix Vyncke, Martijn Roos , Martine Wauters, Michel Louette, Mylle Johnny, Nicholas Endriatis, Nick Vanclooster, Noël Vervaecke, Ortwin Hoffmann, Patrick Costenoble, Patrick Keirsebilck, Pattyn Francis, Paul Cardon, Paul Decuypere, Paul Maertens, Paul Verfaillie, Peter Bouckaert, Peter Schuermans, Philippe Deprez, Pierre Blockx, Piet Theerens, Piet Van Iersel, Reinhardt Strubbe, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robrecht Debbaut, Roger Goegebeur, Romain Deloof, Ruben Saey, Rudi Verboomen, Sam Dewanckele, Sarah Defoort, Sebastiaan Hanoulle, Serge Allein, Sien Van Looveren, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Steven D’haese, Stijn Borny , Stijn Van Der Veken, Taburiaux Fabienne, Thaisa Wille, Thijs Tanghe, Thomas Henneresse, Thomas Michiels, Tony Parmentier , Valérie Goethals , Van Colenberghe Eric, Verduystert J.P, Virginie Sonon, Walter De Smet, Wauters Jean, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Aelvoet, Willy Vermeersch, Wim Pauwels, Wim Rommel, Wout De Rouck.

Bokje

© Rik De Jaegher

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Watersnip    /    Houtsnip

 

© Filip De Ruwe  /  Vincent Legrand

Roerdomp

© Erwin Van Bosch

Waterral

© Marnix Vyncke

VOGELLIJST:

 

Taigarietgans
Witbuikrotgans
Kleine zwaan
Topper
Grote zaagbek
Roodkeelduiker
Kuifduiker
Roerdomp
Kwak
Koereiger
Grote zilverreiger
Jan-van-Gent
Kuifaalscholver
Bruine kiekendief
Blauwe kiekendief
Havik
Slechtvalk
Waterral
Bokje
Paarse strandloper
Kerkuil
Bosuil
Velduil
Kleine bonte specht
Roek
Matkop
Boomleeuwerik
Waterpieper
Europese kanarie
Kleine barmsijs
Goudvink
IJsgors
Sneeuwgors

Velduil

© Marnix Vyncke

.

Machteld Kaesemans  31/01/2017