BLIKVANGERS van 13/03 tot en met 19/03/2017

Machteld Kaesemans

Veel vogels zijn reeds onderweg naar hun broedplaats. De eerste blauwborst, een schitterend vogeltje, werd door Marnix gezien en gefotografeerd in de Hoge Moere van Houtave. De purperreiger trok eveneens over ons gebied net als vele grutto’s, kemphanen, plevieren e.a. Zomertaling werd meerdere keren gespot, geoorde fuut in zomerkleed was werkelijk zeer mooi te bewonderen aan Roksem Put en een roerdomp waagde zich in het oog van de lens aan Weiden’t Pompje. Bij grutto, tureluur, kievit en vele anderen bereiken de hormonen stilaan hun hoogtepunt en baltsen, zingen en paren is niet ver weg. Kleine plevier, bontbekplevier en kleine strandloper werden ook al gespot net als rouwkwikstaart en zingende veldleeuwerik.

Toch heb ik voor jullie nog een speciale Blikvanger, verstuurd door Yves Baptiste:

“Dit Grutto –mannetje (foto onderaan) werd als +2 jaar op 24/2/2009 geringd op het eiland Oléron (Frankrijk).Vanaf 2012 werd hij in het voorjaar bijna jaarlijks in de omgeving van het Pompje in Oudenburg waargenomen. Dit jaar zag ik hem op 14/3/2017 aan de Schorrenweiden. Van “plaatstrouw” zelfs op trek gesproken…!!!! 
Als je goed kijkt dan zie je dat de metalen voetring door de jaren heen al volledig gecorrodeerd is”.

Dit mannetje is dus zeker 10 jaar oud. De oudste gekende grutto werd 29 jaar, 9 maanden en 8 dagen!

Nu nog een zonnetje en mooie temperaturen deze week en we krijgen terug nieuwe soorten…succes!

Machteld.

Zomertaling

© Marc Nollet

Geoorde Fuut

© Herman Blockx

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Andre Janssens, Antoine Cornelis, Antoon Ovaere, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Arthur Floren, Augustijn De Ketelaere, Bart Augustijns, Bernard Dekimpe, Catherine Priem, Christiane Moulu, Christine Delrue, Danny Claeysier, Danny Dewulf, Dany Depauw, Dermaux José, Deseure Noel, Devroye Peter, Dirk Anseeuw, Dominique, Dries Candaele, E J E Boumans, Emmanuel Crul, Emmanuel Decruynaere, Eric Hermy, Erwin Derous, Filip De Coster, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Frederik Willemyns, Gabriel Vanhulle, Gaby Wieme, Geert De Clercq, Geert De Wispelaere, Geert Lakiere, Gerin Pascale, Guido Orbie, Guido Rappé, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Hillewaert, Hans Vansteenbrugge, Herman Blockx, Isabelle Bossuyt, Isabelle Didderen, Ivan Steenkiste, J Vanryckeghem, Jan D’hondt, Jan Swimberghe, Jean Jordaens, Jelle Quartier, Jo Packet, Jo Seynaeve, Joachim Bertrands, Johan Beyne, Johan Buckens, Johan Claeysier, Johan Devos, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Kamil Daneels, Karel Tack, Karina Samyn, Kelle Moreau, Koen Baute, Kris De Wit, Kristof Hurtekant, Kurt Van Damme, Leo Declercq, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Van Den Kerchove, Luc Vandecasteele, Luc Vanpaemel, Luk Ingelbrecht, Maarten Vangansbeke, Machteld Kaesemans, Marc De Ceuninck, Marc Nollet, Marc Van Daele, Marcel Pottier, Marnix Vyncke, Martijn Roos , Martine Wauters, Michel Louette, Miguel Demeulemeester, Mylle Johnny, Nick Vanclooster, Nicolas Van Overmeeren, Noël Vervaecke, Nuri Senemek, P. Vandepitte , Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Patrick Vandousselaere, Pattyn Francis, Paul Decuypere, Paul Maertens, Peter Standaert, Reinhardt Strubbe, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Romain Deloof, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Schoofs Danielle, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Steven D’haese, Stijn Baeten, Stijn Borny , Thijs Tanghe, Tim Torrekens, Tony Parmentier , Verduystert J.P, Wannes Bos, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Wim Pauwels, Wim Rommel, Wim Trio, Wout De Rouck.

Purperreiger

© Johan Buckens

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Roerdomp

© Marnix Vyncke

Tureluur

© Herman Blockx

Kleine Strandloper

© Marc De Ceuninck

Kleine Plevier

© Danny Claeysier

Bontbekplevier

© Filip De Ruwe

VOGELLIJST:

Zomertaling, Kuifduiker, Geoorde fuut, Lepelaar, Roerdomp,  Koereiger, Purperreiger, Grote zilverreiger, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Slechtvalk, Waterral, Kraanvogel, Bokje, IJslandse grutto, Kleine strandloper, Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Middelste bonte specht, Zwarte specht, Boomleeuwerik, Cetti’s zanger, Blauwborst, Waterpieper, Rouwkwikstaart, Europese kanarie, Barmsijs, Kruisbek, Goudvink.

 

Grutto van minstens 10 jaar

© Yves Baptiste

Foto bovenaan: © Blauwborst Marnix Vyncke

Machteld Kaesemans 21/03/2017