“HET GROTE VOGELWEEKEND” op 2 en 3 februari

Machteld Kaesemans

 

Jullie kennen allemaal het jaarlijks evenement door Natuurpunt ingericht onder de naam “Vogels voeren en beloeren”. Dit jaar werd besloten het over een andere boeg te gooien: het evenement kreeg een andere naam en een BV werd aangesproken om de actie nieuw leven in te blazen. Tom van Dijck, acteur en regisseur, lanceerde de actie “Het Grote Vogelweekend” dat op 2 en 3 februari zal plaats vinden.

 

De bedoeling is om nu reeds je tuin voor te bereiden op dit “Grote Vogelweekend”. Tips om vogels te voederen en deze naar jouw tuin te lokken kan je vinden op www.natuurpunt.be. Zo kan je tijdens het nationale telweekend – en dat is nu juist de bedoeling – samen met duizende andere gezinnen de vogels in je tuin tellen.

 

Op 3 februari verwelkomt Mergus jou op een stand in het bezoekerscentrum Groenwaecke in de Uitkerkse Polder om er wat uitleg te geven over het herkennen van de verschillende tuinvogels, hoe ze te tellen en hoe die gegevens door te spelen op regelmatige basis. Je wordt er verwacht tussen 10u en 12u. Zij die op de stand wensen mee te helpen en/of wat ondersteuning te geven, laten dit best even weten aan marc.de.ceuninck@skynet.be.

 

Het Mergus-team

 

 

 

Om gemakkelijk in de juiste stemming te komen en onmiddellijk aan de slag te gaan raden we je het volgende gedichtje aan. Tot op het “Grote Vogelweekend”!

 

SNEEUW – VRIESKOU – HELP !!!

 

Wij komen uit heel verre streken,

Dachten, hier vinden we wel eten.

Maar opeens ligt er een wit tapijt,

Ons droomverblijf  zijn we weer kwijt !

Wij vogels, vrienden uit het hoge noorden,

Help ons met pitten, graantjes, niet met woorden !

Wij willen niet doodgaan in dit land,

Waar wij toevallig zijn beland.

Onze naam is Putter, Pestvogel, Vink, Keep of Sijs,

Maar onze andere vrienden zoeken ook naar een of andere spijs.

Ruim wat sneeuw en geef ons een voederplek,

Wij fladderen dan rond en doen weer gek.

Bedankt vogelvrienden allemaal,

Terug in het noorden vertellen we dit verhaal.


 Machteld Kaesemans  18-01-2013

 

Foto’s  / Geert Vanhulle, Marc Nollet, Patrick Keirsebilck