Nieuws van het GIERZWALUW FRONT

Machteld Kaesemans

 

Deze week zijn de eerste eitjes gelegd ! Maandag 3 juni eentje en woensdag 5 een tweede. Misschien komt er vandaag nog een derde bij en dan kan het broeden beginnen. Het eerste kuiken zou rond 27 juni kunnen uitkomen. Voeg daar nog 42 dagen nesttijd bij en we komen uit op de eerste week van augustus dat de jonge gierzwaluwen klaar zullen zijn om uit te vliegen.

De oudervogels waren eind april reeds teruggekeerd. Door het barslechte weer in mei hebben ze dus lang moeten wachten om met het broedproces te beginnen. Een wonder dat die oudervogels konden overleven in die tijd met zo weinig insecten in de lucht. Nu de zon en de warmte terug is hopen we dat alles verder normaal verloopt. Gierzwaluwen hebben een sterke overlevingsdrang  en zijn echte zomervogels !

 .

Willy Vermeersch

 .

PS: Bij mij thuis ongeveer hetzelfde scenario : aangekomen op 26 april en pas vorige zondag 2 juni het eerste ei, woensdag het tweede ei en vandaag vrijdag 7 zijn ze gestart met broeden.

 .

(foto is printscreen van een nestkast in Blankenberge : http://gierzwaluw.demare.be)