In memoriam Guido Burggraeve 1940-2014

Frank De Scheemaeker

Guido Burggraeve is niet meer. Het lijkt een beetje onwezenlijk. Guido was (samen met Eckhart) de pionier van alles wat met vogels te maken had in onze Mergus regio en ver over deze grenzen heen.

 
Al van jongs af aan trok hij met zijn verrekijker de polders in en ontpopte zich tot een bekwame, enthousiaste en pretentieloze vogelaar. Hij was medestichter van de Brugse afdeling van de Belgische Jeugdbond voor Natuurstudie en jarenlang conservator van het Zwin, één van de drukbezochtste en mooiste natuurreservaten in België. Hij begeesterde er zowel het grote publiek als de ervaren vogelaar met zijn enthousiaste en spontane vertel- en uitleggave.
 
Zelf trok ik honderden malen naar het Zwin en ontdekte er samen met Guido in ’76 één van de eerste Koereigers en Dougalls Sterns voor België. Ik mocht er van Guido 3 jaar op rij een vakantiejob als bewaker/teller doen: een heerlijke tijd. Verder bestudeerden we er wel honderd keer de slaaptrek van de Kleine Zilverreiger naar de Zwinbosjes en telden daar ook samen regelmatig de reigerkolonie.
 
Zijn kennis van vogels en vooral vogelgeluiden was niet te evenaren en thuis zitten was niet aan Guido besteed. Ontelbare malen trok hij naar de Lac du Der en andere natuurgebieden in gans Europa. Overal maakte hij er gemakkelijk vele vrienden.
 
Guido je was niet alleen een groot vogelaar maar ook een groot mens,  je hebt ons allen veel bijgebracht!
 
Ik sluit af met een woord van troost en appreciatie voor zijn echtgenote. Magda, zo’n  liefde, zorg en toewijding heb ik tijdens mijn leven zelden meegemaakt. Jullie vormden een uniek koppel. Veel sterkte en liefde toegewenst.
 
Frank De Scheemaeker en alle Mergus vogelaars/sympathisanten
(foto via Kris Struyf verkregen)
 
De uitvaartplechtigheid, waartoe u vriendelijk wordt uitgenodigd, zal plaatshebben in de aula van het crematorium ‘Blauwe Toren’, Zeelaan 2 te Brugge op zaterdag 22 maart 2014 om 11.00 uur.
Gelegenheid tot condoleren na de plechtigheid.