OPLOSSING NR 10 MYSTERY BIRD COMPETITIE 2013-2014

Johan Debuck

Voor deze laatste opgave ontvingen we 51 antwoorden, 21 personen hadden het bij het rechte eind. Zowat het volledige gamma van de kleinere steltlopersoorten kwamen aan bod : bonte strandloper, kleine en kleinste strandloper, grijze strandloper, kanoet, temminck, taigastrandloper en nog enkele andere. Het oranjerode bovenkleed sluit eigenlijk al onmiddellijk soorten uit als grijze strandloper, kanoet en temminck, Bovendien is de bek wel té kort voor soorten als bonte strandloper en breedbek. Deze laatste heeft ook niet zo’n duidelijke witte vleugelstreep. Op de foto linksboven blijkt ook dat de vogel een felle witte buik en ondervleugel heeft, wat duidt op fel zonlicht op moment van de foto. Op de tweede foto van dezelfde vogel, met minder fel licht, blijkt dat de vogel in kwestie geen groenachtige maar zwarte poten heeft. Daarmee sluiten we dan ook kleinste en taigastrandloper uit en komen we naadloos bij een juveniele kleine strandloper met zijn spierwitte buik, oranjeachtige bovenzijde, lichtgrijze halsband met gestreepte zijborstvlek en een duidelijke wenkbrauwstreep, die zeer variabel kan zijn. Na deze opgave bleven er nog welgeteld 10 personen over die alles juist hadden, waaronder 4 vrouwen/meisjes en 6 mannen/jongens. Die 10 namen verklappen we nu nog niet, die vliegen zondagvoormiddag ten huize Patrick in de trommel en nadien wordt de winnaar/winnares aan Frank medegedeeld alsook de namen van de 10-juisters. Hartelijke dank voor jullie deelname aan deze mystery-bird, in totaal deden 103 personen aan deze editie mee, een waar succes. Misschien tot een volgende…

De foto van de kleine strandloper werd door Patrick Keirsebilck genomen te Sagres ( Portugal) op 17/9/2013